«For å lage god Ristretto (kort espresso) trenger du en gammel mann, en gammel maskin og fersk kaffe.» -Giovanni (86)
Dette er oppskriften den gamle mannen bak disken på kaféen uten navn i Calliano gir oss. Han lager kaffe på sin gamle Faema E61 Legend fra 1972.
Vi har nettopp kjørt den lille byen på kryss og tvers for å finne et sted å ta en kaffepause. Vi er på veg fra kystbyen Menton til Milano 36 mil lenger nord.
Valget falt på denne navnløse kaféen av en enkelt grunn; den var byens eneste. Lokalet kan ikke ha vært endret siden begynnelsen på 70- tallet. Inne i lokalet sitter en mann med sin datter på 8-10 år. Ellers var lokalet tomt. Bak disken står en mann som hentet ut fra filmen Flåklypa Grand Prix. Lokalet luktet kaffe…og gammelt.
Les mer om den legendariske kaffemaskina
Vi bestiller due caffé espresso per favore. Mannen bak disken bare ser på oss. Ingen tegn til at han ville lage kaffe. Mannen med datteren forklarer på flytende engelsk at Giovanni, som baristaen bak disken heter, kun prater en lokal italiensk dialekt. Mannen som er fra Tyskland oversetter vår bestilling og kaffen kommer på disken. Tyskeren, som nå bor i Italia, blir vår tolk under hele besøket.
Giovanni og lillesøsteren på 84 driver kaféen helt alene og har gjort det i over 50 år. De har visstnok ingen planer om å slå av maskina ennå.
Det er bare ett ord som dekker smaksopplevelsen på ristrettoen laget av en fagmann: Perfetto!
For kjennere er dette en maskin med karma og sjel: Faema E61 Legend fra 1972
Denne maskina har laget flere tusen kopper kaffe.