Paris, stille etter stormen

«Dagliglivet er tilbake i Paris, men turistene svikter. Byen har blitt endret, sier politimannen Piérre.»

img_8924Vi merker det allerede når vi går gjennom parken ved Le Palais Royal, 3 minutters gange fra Louvre; hvor er alle turistene? Når jeg setter meg på krakken i alléen, er det totalt folketomt.

img_8944Fraværet av turister er nesten enda mer rungende utenfor Louvre. Det tar oss knappe 10 minutter fra vi stiller oss i kø foran sikkerhetskontrollen, har kjøpt billetter og er inne.

img_9030-1Rundt i gangene ser vi jevnlig små grupper med politi eller soldater, ofte smilende, men myndige og tungt bevæpnet.

img_9055-1Strålende sol, blå himmel og 28 grader klarer ikke å lokke frem mange reiseglade turister i Tuileries Garden heller. De fleste her prater fransk. Det samme ser vi langs Seinen. Halvfulle elvecruisebåter, restauranter og kaféer.

Mange av de særegne små uniformerte Peugeotene er byttet ut med større varebiler fulle med utstyr.

Franskmennene derimot nyter tilsynelatende byen sin ubesværet, mens de drikker sin kaffe. Alt virker normalt…på overflaten.

img_8970-1

Vi føler et helt annet stressnivå nå enn vi gjorde i jobben tidligere, sier min tidligere kollega, den unge politimannen Piérre. Han og 8 kollegaer står samlet i en park langs Seinen. De bærer alle pistol, skuddsikker vest og maskinpistol. Dette har blitt standardutrustning forteller han. I bilene er det enda mere utstyr.

De jobber svært mye overtid og er betydelig mer årvåkne når de patruljerer, sier han, før plutselig 4 av dem må rykke ut på oppdrag.

img_8942

Patruljerende soldater inne i Louvre.

img_8983-2

Nærværet av tungt bevæpnet politi og militære mannskaper er svært synlig. Det føles slett ikke ubehagelig, bare uvant og svært forståelig. Her under Eiffeltårnet.

img_9032Også utenfor de fleste kirker og offentlige bygninger står sivile vakter og kontrollerer vesker og sekker. Byen er forandret, kanskje for alltid.

Fraværet av turistkollegaer har derimot en god side: vi kom oss på toppen av Eiffeltårnet uten forhåndsbestilte billetter.

Det er viktig at vi som turister kommer tilbake til Paris. Hvis ikke vinner terroristene.

img_8975

Ikke mye man har lov til å gjøre her.

img_8974

Det er laget en jernring rundt Eiffeltårnet, med streng kontroll av alle som skal inn.

img_8980-1

Soldater under Eiffeltårnet.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..