Soloppgang over Angkor Wat – en guddommelig opplevelse

«Lonely Planet sine lesere har stemt Angkor Wat i Kambodsja som reisemål nr.1 i verden – nå skjønner vi hvorfor.»

Vi blir hentet på hotellet i Siem Reap i Kambodsja av tuk-tuken og guiden vår kl. 0530 om morgenen. Det er kaldt, bekmørkt og stille. Vi er på veg til vår livs soloppgang – soloppgangen over Angkor Wat.

Angkor Wat ligger noen kilometer fra Siem Reap, og er verdens største religiøse byggverk. Tempelet anses for å være det arkitektoniske høydepunktet i den klassiske khmerkulturen, og sammen med resten av Angkor-området ble Angkor Wat i 1992 satt på UNESCO sin kulturelle verdensarvliste.

02

Før vi  kommer inn, må vi innom det offisielle billettkontoret. Her må man betale med amerikanske dollar. Inntektene av billettsalg er en viktig kilde til utenlandsk valuta for Kambodsja.

Inne må tempelets område blir vi guidet til det som ansees som det beste punktet for soloppgangen som starter kl. 0621. Vi har en rett siktelinje mot tårnene, med sola rett bak.

Rundt oss er det merkelig stille. Området er fullt av mennesker fra store deler av verden. Allikevel hvisker vi, uten at noen har bedt oss om å gjøre det.

Så venter vi. Det er fortsatt mørkt, så mange bruker lyktene for å se hvor de går. Det er mange muligheter til å tråkke feil her. Heldigvis er det ingen moderne rekkverk eller andre skjemmende konstruksjoner.

0

SÅ kommer sola. Stemningen er magisk og det er fortsatt helt stille, til tross for en stor folkemengde spredt rundt på området.

03

I tillegg til å se soloppgangen, er det også viktig å nyte en god kopp kambodsjansk kaffe samtidig.  Like etter at sola har brutt horisonten, bestiller vi kaffe på den lokale kafeen, lukker øynene og nyter øyeblikket.

Rundt oss jobber lokale barn som selgere av ymse suvenirer. Guiden forteller at de jobber halve dagen og går på skolen andre halvdel. Dette er nødvendig for å brødfø familien.

05

I over 400 år var Angkor Wat helt skjult av jungel og glemt av verden.

06

Angkor var hovedstad fra omkring år 800 til 1430 i Sydøstasias mektigste – og dengang verdens mest siviliserte – rike: Khmer-riket.
Over 20 templer har fått betegnelsen ”de viktigste”, og har man tid og krefter er det muligheter for utforskning i ukesvis, uten at man behøver å se samme tempel to ganger.

13

Tempelkomplekset ble bygget av kong Suryavarman II (1113–50) som en hinduistisk helligdom for guden Vishnu og forestilte det hinduistiske universet. På 1300- eller 1400-tallet ble tempelet konvertert til en theravada-buddhistisk helligdom; noe det mer eller mindre fortsatte å være helt til i dag, selv om resten av Angkor ble oppgitt på 1500-tallet.

12

Templene ansees som helligdommer. Selv en ateist viser respekt og finner ro og fred her.

07

Mange av ruinene har ramlet ned.

08

En rekke land har gått i sammen om å gjenreise Angkor Wat. Dette har pågått i flere tiår. Hvert land har ansvar for hvert sitt område.

09

Jobben er tidkrevende og vanskelig, men resultatet er fantastisk.

11

Kampen mot naturen er evigvarende. Naturen forsøker hele tiden å ta Angkor tilbake.

Dette ansees som et hellig sted. Sjekk ansiktet i midten. Her har naturen gitt statuen et kikkehull.

14

Angkors eneste fastboende.

Angkor Wat

Satellittbilde over Angkor Wat og Angkor Thom, som vi også besøkte. Foto: GOOGLE MAPS.

Lonely Planet om Angkor Wat

Mer om Angkor Wat

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..