Havskilpadder på rehab i Florida

«Ved Gumbo Limbo Nature Center i Boca Raton, jobber en stab med veterinærer og frivillige hjelpere, for å behandle og rehabilitere svake eller skadde havskilpadder, før de igjen kan slippes ut i sjøen. Så langt har de reddet 5547 store og små skilpadder.»

Gumbo Limbo skriver på sin hjemmeside: «Gumbo Limbo Coastal Stewards er en ideell organisasjon som inspirerer til forvaltning av kyst- og havøkosystemer. Vi oppnår disse målene via et nært samarbeid med Gumbo Limbo Environmental Complex og byen Boca Raton, Florida. Vi legger til rette for havskilpaddrehabiliteringsteknologi (wow, for et begrep!) og -teknikker i verdensklasse for å bevare kystene våre i generasjoner fremover.»

Her forberedes en operasjon for å fjerne en fiskekrok fra den fremre venstre loffen, til en lett bedøvet havskilpadde.

Jeg tror amerikanere må være i verdenstoppen innen frivillig abeid og lokalt engasjement. På senteret her og i statlige eller nadjonale parker rundt om i USA, jobber det så mange både ungdommer og pensjonister, og engasjementet deres slår til og med arrangører og foreldre under Norway Cup!

Filmsnutten over: Behandlings- og rehabiliteringsanlegget for de minste havskilpaddene på «spebarnsavdelingen».

I hele Florida er det et stort fokus på å ivareta havskilpadder. Dette skrev jeg også om i bloggen min her . (intern lenke). Det finnes vel knapt en strand langs Atlanterhavskysten her som ikke i større eller mindre grad har havskilpaddereir. Innbyggerne i Florida er også svært ivrige donatorer…og ivrige skilpaddevoktere når de er på stranda og bader.

«Hatchlings» eller nyklekkede skilpadder er reddet fra stranda, hvor de ikke var sterke nok til å komme seg ut til havet.

Senteret gir de små nødvendig mat og tid til å vokse seg store nok til å klare seg selv. De blir da fraktet ut med båt og sluppet fri utenfor de sterke og tidvis livsfarlige dønningene. Det er også oftest dønningene som tar livet av dem, ved at de blir kastet tilbake til stranda til de ikke har krefter lenger. Der blir de liggende til de dør, eller blir spist av rovfugler.

Hovedhuset og inngangen til senteret. Det er gratis inngang, men gjester anmodes høflig om en liten donasjon på rundt 5 dollar.

Senteret har stort fokus på å formidle kunnskap om havet, havskilpadder og mye annet som lever i havet og naturen. Det er en rekke omvisninger og «happenings» her.

Senteret er topp for barn og barnebarn.

For de som ønsker å handle suvernirer, bøker om livet i havet, eller gudene-vet-hva, går inntektene til driften av senteret. Du kan derfor handle med bedre samvittighet her.

Hovedattraksjonen her er naturligvis The Sea Turtle Rehab.

Senteret er delt i flere avdelinger, og dekker skilpadder, akvarium, sommerfugler og boardwalk. Den kommer jeg tilbake til.

Den grønne havskilpadden Morgan kom hit i 2014. Han bor her fast, da han ikke vil kunne klare seg i havet.

Flere av de største skilpaddene er permanent residents – fastboende. Morgan (bildet over) kom til senteret for 8 år siden, etter en kollisjon med en motorbåt. Møtet med propellen gjorde Morgan delvis lam i bakloffene, som gjør at han har et «flyteproblem».

Fru Inverness er kun innom på rehab. Hun har fått limt på en GPS på skallet, og venter på å få fjernet et par fiskekroker fra loffene..

Han og de andre er derfor sikret plass her til de dør – en gang om kanskje 60-70 år. Skilpaddene kan bli like gamle som oss mennesker.

Ett av akvariene med flotte fisker.

Det er flere hus her, som rommer rehaben, akvarium, og de andre aktivitetene til senteret.

Ett av flere kvarier. Dette rommer en rekke fisketyper, i tillegg til et båtvrak.

Det er også bygget en imponerende lang og flott boardwalk rundt i mangroveskogen.

Boardwalken snor seg frem og rundt trærne.

Her kan du gå trygt og greit rundt og oppleve lydene, luktene, fuglene, firfislene og ikke minst de mange edderkoppene her.

Ca 10 cm fra topp til tå.

Det er en del moskitos her, så ha gjerne med litt spray på turen.

Høyblokk for hakkespetter.

Det finnes visstnok seks forskjellige typer woodpeckers, eller hakkespetter i Florida. Felles for dem er at de før redebyggingen, hakker ut flere rekke reder, før de så velger en favoritt som den flytter inn i. Redene som blir til overs, overtas av andre dyr eller fugler.

Sjekk edderkoppen midt på bildet.

Til slutt: på bildet over og under sees en ca 10-15 cm stor edderkopp i sitt usynlige nett. ikke lett å være insekt her.

Selv med zoom er det bare så vidt mulig å skimte deler av nettet.

Oppsummert: Reiser du med eller uten barn – det er verdt et besøk her. Sett av en til to timer, da er dere igjennom det meste.

PS: hopp over turen i sommerfugl-parken! Her finner du garantert mer moskitos enn sommerfugler. Som jeg svarte en

2 kommentarer

  1. Hei! Veldig artig og informativt å følge dere på deres reiser! 🤗 God tur videre! 🛻
    Mvh Bjørn E.B.

    Liker

    1. Hei Bjørn. Det var svært hyggelig og motiverende å høre. Slike tilbakemeldinger inspirerer meg til å skrive enda mer.
      Om et par dager reiser vi fra Fort Lauderdale og ned til Key West, langs den kjente Overseas Highway. Vi har vært der et par ganger tidligere, så nå blir der en dagstur for å sjekke status etter orkanen Ian. Slikt blir det ny blogg av.

      Tusen takk!
      Mvh Trond

      Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..