Med karbidlampe i Eisriesenwelt – verdens største isgrotte

«Isgrotten Eisriesenwelt, eller Isgigantens verden, strekker seg som en labyrint omlag 42 km innover i Hochkogel-fjellet i Tennengebirge-delen av Alpene, ca. 50 km sør for Salzburg i Østerrike. Det er verdens største isgrotte, og er en totalt mindboggeling og uforglemmelig opplevelse. Er du i nærheten, sett av en håndfull timer her. Det er helt rått!»

Her ligger inngangen til verdens største isgrotte. 📷 Google Earth

Hvem andre enn Alexander Von Mörk skulle tro man ville finne en isgrotte midt oppe i fjellsiden her?

Av sikkerhetsmessige grunner går man gruppevis med en tysk eller engelsktalende guide. (Du velger selv språk)

Kort oppsummert inneholder denne dagen en rekke momenter som hver for seg er en opplevelse: Kjøreturen gjennom Alpene for å komme parkeringsplassen er en drøm. Så kommer en flott 20 minutters fottur oppover til kabelbanen. Her er det bare å nyte fjellheimen. Kabelbaneturen er som kabelbaner generelt her i Alpene – høytsvevende og himmelske.

Deretter kommer enda en 20 minutters fottur med enda brattere og enda mer rå natur og delvis overbygd sti, før du kommer til The Hole in the Mountain – Eisriesenwelt, verdens største isgrotte. Den er bare mindboggeling!

Når du så etter 70-80 minutter kommer ut i dagslyset igjen, er det bare å nyte returen ned til Dr. Oedl Schutzhaus for kaffe eller mat. Her blir man sittende en god stund. Neste etapper på returen er kabelbanen og den siste fotturen, før du er tilbake på parkeringsplassen.

Her starter opplevelsene. 📷 Laila Kristoffersen

Forberedelser og ankomst: Kjøp gjerne billetter på nett på forhånd. Da sparer du tid og penger. Man må velge tidspunkt for besøket. Anbefaler å komme tidig. Ikke ta med hodelykt. Den får du ikke bruke, da du får utdelt karbidlampe.

Sjekk værmeldinga, og ta med litt mer klær enn du tror du trenger. Selv på sommeren trenger du dunjakke. Det er rundt minus 1 inne i grotta og litt vind/trekk. Anbefaler også lette fjellsko.

Det er godt med gratis parkering på stedet.

En grei visualisering av dagens kommende opplevelser.

Fotturen til kabelbanen: Når du har kommet igjennom billettkontrollen på forhåndsbestemt tidsrom, bruker du den tiden du ønsker på turen. Gå sakte og nyt utsikten.

Valgets kval: friluft eller tunnel?

Et sted er det mulig å velge en litt kortere veg via en tunnel. Vi tok begge – hver sin veg.

Første etappe opp til kabelbanen. Toppunktet på banen sees øverst på bildet. 📷 Laila Kristoffersen

Denne turen passer for de første aldersgrupper med normal god helse. Vi så foreldre bærende på småbarn. Det frarådes! Vi ville satt grensa på rundt 7 år. Det er forholdsvis langt og bratt å gå opp og ned, samt svært mange og tidvis bratte trapper inne i grotta. Når man er inne i grotta, er det ingen returmuligheten før man er igjennom.

Mye spennende å oppleve på veg opp.

Kabelbanen: Denne turen er en opplevelse. Den tar kun tre minutter, men utsikten rekker du å nyte. Den har to ganske små gondoler som kjører kontinuerlig.

Jeg elsker kabelbaner!

Fotturen til grotten: Vel oppe på toppen av kabelbanen, er det kun en kort rusletur til restauranten Dr. Oedl Schutzhaus. Jeg foreslår å stoppe her på returen.

Utsikten blir bare bedre og bedre, jo høyere vi kom.

De anslagsvis 20 minuttene fra kabelbanen og restauranten opp til grotten er helt utrolige. Utsikten både oppover og nedover er enorm.

Det er behov for å sikre turistene mot steinras. Det raser ofte store og små steiner.

Vi nærmer oss hullet i bergveggen. Dette er faktisk den eneste mulige inngangen til grotten. Hullet er naturligvis utvidet av mennesker.

Et hull i fjellet for de trengende.

Rett nedenfor grotteinngangen er det en siste mulighet for dobesøk før isgrotte sluker oss. Benytt denne servicen. Det er en stund til du får muligheten igjen.

Det ser merkelig ut med dette hullet i berget høyt oppe i fjellsiden. 📷 Laila Kristoffersen

Grotten: er en naturlig kalksteins- og isgrotte. Kun den første kilometeren av grotten – som er islagt og den mest spektakulære, er åpen for publikum. Det er imidlertid en ekspedisjon i seg selv å komme opp til grotteåpningen, som ligger midt i bergveggen, 1640 m.o.h.

Endelig ved inngangen. Her er det godt med sitteplasser til å hvile og nyte utsikten.

Ved inngangen er det bare å nyte utsikten, ta en pust i bakken, og vente til neste guide kommer. Turene starter hver hele og halve time. Du kan velge kø til engelsk eller tysk guide.

Slik er turen i grotten.

Turen i grotta er trygg og grei å gå, men det er svært mange og dels bratte trapper. Bruk gjerne votter, da metallrekkverkene naturlignok er iskalde.

Hver 5. person får utdelt en ekte karbidlampe.

Karbidlampe er en gasslampe hvor brennstoffet er bundet i kjemisk form, oftest som kalsiumkarbid, og som under trykk ved tilførsel av vann omdannes til gassen acetylen som brenner i luft med kraftig lysende flamme. Det dannes også en rest av overveiende kalsiumhydroksyd.

Kilde: Store norske leksikon
Fascinerende lampe med historisk sus.

Det var utrolig flott å gå med en gammel karbidlampe innover i grotta. Å se en lang rekke blafrende lamper innover, skapte en særegen stemning og atmosfære.

En trolsk stemning i isgrotten.

For ekstra lys og effekt, tente guiden på magnesiumstråder en rekke steder under veis. Brennende magnesium gir som kjent et ekstremt sterkt lys, og lyste opp grotterom og isskulpturer.

Alt her er naturlig formet av naturen.

Isformasjonene er i kontinuerlig bevegelse og endring. Trykk på bildene under for stort bilde og bildekarusell

Bildet under viser årringer i isen, som forskere har datert over 2000 år tilbake i tid.

Lag på lag med årringer, tilsvarende som på trær. Belyst av karbid og magnesium.

Langt inne i grotten – i Mörk’s Dome, står urnen til oppdageren av verdens største isgrotte, den østerriske huleutforskeren Alexander Von Mörk (1887-1914).

Gravstedet til Alexander Von Mörk valfartes hvert år av huleutforskere fra hele verden.

Vegen ned fra grotten: Vel ute av isgrotten, er det bare å gå de 20 minuttene ned til restauranten Dr. Oedl Schutzhaus, og få seg en velfortjent pause.

Restauranten Dr. Oedl Schutzhaus – et sted «alle» stopper.

Mye godt å velge i på menyen, og svært trivelige ansatte. Også her tar man seg god tid og nyter livet.

En sikker vinner: varm apfelstrudel med vaniliesaus og varm sjokolade med krem.

Etter matpausa, gjenstår fortsatt en flott kabelbanetur og en siste 20 minutters rusletur ned til bilen. Takk for turen!

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..