Kheopspyramiden – øverst på listen over verdens sju underverker

«Å stå ved inngangen til Kheopspyramiden, bøye hodet og gå krumbøyd langt, langt innover og nedover, er den ubetinget mest surrealistiske opplevelsen jeg noen gang har hatt.»


Reisen starter i Sharm el-Sheikh, tar hele natta, og går via Suezkanalen til Kairo. 8 lange timer på nattbuss, men vel verdt innsatsen. Pyramidene er synlige landemerker på mils avstand, så man trenger ikke Google Maps for å finne fram. Rimelig spesielt å være nabo til disse.

1200px-Kheops-Pyramid

Kheopspyramiden er også kjent som Den store pyramiden i Giza. Den er også verdens mest kjente pyramide. Kheopspyramiden er den største av de tre store pyramidene i Giza, like utenfor Kairo. I forgrunnen ligger Sfinksen og vokter pyramidene.

Egyptologene antar at pyramiden ble bygget som et gravkammer for faraoen Khufu. Khufu var farao under det 4. dynastiet i det gamle riket. Det mest vanlige anslaget for ferdigstillelsen av pyramiden er satt til år 2580 f.Kr.

Kheopspyramiden består av ca. 2,3 millioner steinblokker med en gjennomsnittsvekt på ca. 2,5 tonn, men enkelte av steinene veier opptil 15 tonn. Det blir sagt at hele 100 000 arbeidere arbeidet i 20 år med å bygge pyramiden, og at den ble bygget i månedene juli, august og september fordi det da pleide å være oversvømmelse i landet. På grunn av oversvømmelsene kunne ikke befolkningen jobbe på jordene sine.


De andre to store pyramidene på Giza er Menkaurapyramiden og Khafrepyramiden. Disse er markant mindre enn Kheops. Bildet viser Menkaura og flere småpyramider.


Nærbildet viser et begynnende forfall av pyramidene, hovedsakelig grunnet forurensing i lufta fikk vi opplyst.


Å stå ved inngangen til Kheopspyramiden, bøye hodet og gå krumbøyd langt, langt innover og nedover, er den ubetinget mest surrealistiske opplevelsen jeg noen gang har hatt. Jo lenger vi kommer innover, jo varmere og tettere blir lufta. Dette er ikke stedet hvis du har astma eller klaustrofobi. Det sies å være rundt 50 grader her. Jeg tror dem så gjerne.


Utenfor er det «bare» 42 grader – helt vanlig sommertemperatur i Kairo. Inngangen er det lille hullet nede til høyre, hvor det står en mann i hvit overdel.

Kheopspyramiden er 136 meter høy. Den var opprinnelig ytterligere 10 meter, men disse er borte. Grunnflaten er kvadratisk, hver side er 230 meter. Pyramiden er bygget så nøyaktig at det er kun 0,1% forskjell i lengden på sidene.

De har et eget turistpoliti i Egypt. Disse ivaretar sikkerheten vår, i tillegg til å jage bort pågående selgere. Det trengs, da de tidvis er utrolig pågående og småhissige.


Det var gratis å sette seg på og ri en runde på disse kamelene. Å komme seg ned igjen og av ørkenskipene, koster en liten formue…Kamelriding anbefales å gjøre andre steder. Bruk heller en dag i Sinaiørknen. Det er en opplevelse.


Sfinksen er 73,5 meter lang, 6 meter bred og 20 meter høy, og forestiller et mytisk vesen med løvekropp og menneskehode.

Etter besøket her, er det obligatorisk med et besøk på det egyptiske museet. Det ligger bare en halv times kjøretur unna.

2 kommentarer

    1. Hei. Vi kom til Cairo tidlig på morgenkvisten med buss. Spiste frokost ved elva, før vi besøkte pyramidene. Vi bodde i Sharm-el-Sheik. Det anbefales ikke å kjøre bil selv i Cairo. Av sikkerhetsmessige grunner hadde vi også med to bevæpnede politifolk i bussen. Disse møtte oss ved bygrensen, og fulgte oss hele dagen. Deisse var leid inn av busselskapet. Det var 42 grader i skyggen, så det anbefales å starte tidlig.

      Linken er nå byttet ut. De har åpenbart endret hjemmeside og adresse. Hjemmesiden deres er ennå en Beta-versjon.

      Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..