«Offisielt heter verkstedet Den Rustne Eike, men innehaver Einar Støp-Bowitz kaller det bare Rottehølet. Jeg har besøkt han flere ganger og kan vanskelig si i mot han. Dog må det være Norges eneste rottehøl med kulturhistorisk sus. «
Ned en bratt bakke til en bakgård en etasje under gatenivå. Deretter inn døra til venstre mellom to rekker med antikvariske sykler. Ned trappa med sykkeltrilleskinne. Inn en dør bakerst i et sykkellager. Ned en trapp til, som er så smal at du må dytte sykkelen foran deg…DA er du fremme i Rottehølet!
Åpningstidene er også litt sære: torsdag 12-19.
Lengre åpningstid har han ikke tid til. Han må jo jobbe og reparere sykler også. Kunder tar bare unødvendig tid.
Noe av problemet er selvforskyldt sier han. – Når jeg først starter å prate sykkel med en kunde, tar det fort et par timer før jeg trekker pusten og stopper.
Overskriften til denne bloggen har jeg ikke tatt fra eget hode. Tittelen er hentet fra Einars eget intervju på youtube. (Se link nederst)
Einar i sitt rette element i Rottehølet, sittende på sin faste plass til høyre i bildet.
Han har også tidvis med noen unge gutter som lærer av Mesteren. Dette er eneste mulighet til å la noe kunnskap gå videre før det er for seint. Han er imidlertid en streng læremester som gir klare beskjeder og ikke legger noe i mellom hvis han ikke er fornøyd med svennenes arbeid.
Dette er norsk kulturhistorie av nasjonal klasse. Det er bare så synd at den er så forsømt og usynlig. Midt i Oslo, 200 meter nord for nordre sving på Bislet stadion, ligger et sykkelverksted helt unikt noe annet i Norge og verden forøvrig.
Einars kongstanke er et nasjonalt sykkelmuseum, noe han har ivret og jobbet for i flere tiår. Enn så lenge uten særlig gehør fra bevilgende myndigheter, eller ansvarlig statsråd, som han selv sier.
Har du ikke vært her ennå, anbefaler jeg å ta en tur innom før det er for seint. Den dagen Einar gir seg, er Den Rustne Eike glemt kulturhistorie. Adressa er: Sofies gate 60 A. God fornøyelse, men husk: bare torsdager.
Einar en en unikt engasjert sykkelfantast og historiker med klisterhukommelse. Han kjenner hver krik og krok av verkstedet og lagerene, og har system og oversikt et petimeter verdig. Alt han har er sortert på årstall.
Trenger du en ny eike til din 1973 modell Tomahawk, forteller han deg lengden på eika fra hukommelsen og finner ny eike nesten før du har stilt ferdig spørsmålet. Også har han 40 stykker av den!
De omtalte 500 syklene henger i 4 etasjer. Naturligvis sortert på årstall. En del av dem er til salgs. Mange er unike og inngår i Einars samling.
Han har også en komplett samling norske sykkelmerker gjennom tidene. Denne samlingen er unik på verdensbasis.
Han skriver på sin hjemmeside: Jeg har 20 tonn originaldeler til de fleste sykler fra 1880-1980.
«Vennligst rør kunstverket» står det på skiltet. Gjør du det, oppdager du at samtlige tannhjul går rundt samtidig. Det er et møysommelig oppbygd system her.
Einar er også en kraftig konkurrent til Reodor Felgen. Har har da også vunnet ymse konkurranser med sine mildt sagt rare sykkelhybrider.
Fantastisk sted og en snodig skrue. Synd det ikke finnes flere som ham. Og nå er det jo enda færre. Bra mann og utrolig kompetanse!
LikerLiker