Barbering med stil og tradisjon hos Schüszler i Tollbugata 24

«Jeg sitter i en Paidar Barber Chair trukket med Buffalo-skinn, produsert i Chicago tidlig i forrige århundre. Lokalet og mye av inventaret er det samme som i 1905, da frisør- og barbermester Johan Emilius Schüszler startet det som nå er den eldste barbersalongen i Oslo. I dag er det Lord Jack Knife fra Valencia og hans kollegaer, som har ansvaret for kundene i de tradisjonsrike lokalene.»

Hva har jeg felles med Bjørnstjerne Bjørnson, hans sønn og første sjef ved Nationaltheatret Bjørn Bjørnson, kunstner Henrik Sørensen og Hoffsjef Løvenskiold? – Jo, vi har alle sittet i samme Paidar barberstol i Tollbugata 24 og blitt barbert.

Lord Jack Knife (LJK) og hans internasjonale kollegaer viderefører 112 år gamle barbertradisjoner i autentiske lokaler midt i Oslo.

img_4276

Til tross for at jeg har hatt skjegg i rundt 9 år, er det først det siste halve året jeg har gått til en barberer. Og jeg mener da BARBERER, og ikke frisør. For den uinnvidde kan dette virke som to navn på samme yrke. Lord Jack Knife og hans kollegaer er utdannede barberere. De er alle hentet inn fra utlandet hvor de er utdannet på barberakademi. Det kreves presisjon, nitidig trening og flere års erfaring for å få den endelige tittelen «Master barber».

fullsizeoutput_405.jpeg

Den engelsktalende spanjolen Salvador Chanzá med kunstnernavnet Lord Jack Knife, er rangert som en av verdens beste barberere. Han er stadig på farten rundt om i verden for å lære opp nye barberere og promotere håndverket. Til tross for sin unge alder, har 34-åringen skaffet seg et solid renommé. Sjekk ut mer om LJK på YouTube her.

Han og kollegaene på Pels Pels AS har de siste årene skaffet seg et solid fotfeste blant oss menn som ønsker å ta vare på håret i ansiktet. De har derfor etablert 3 salonger i byen, Storgata 27, Tollbugata 24 og Nordre gate 13.

img_4273

Å få en barbering av en ekte barberer, er en opplevelse av de sjeldne. Jeg sluttet å barbere skjegget hjemme etter mitt første besøk hos LJK for 6 måneder siden. Nå er jeg fast kunde.

img_4282

Ny og gammel tid møtes hos Schüszler. Salongens originale kassaapparatet fra 1922 er laget av National Cash Register Company, og lever i beste velgende ved siden av Apples nye iPad-baserte terminal.

IMG_4284.JPG

Møbler og inventar er i daglig bruk. Overraskende mye av det gamle er tatt vare på. Dette er da også med på å skape atmosfæren her. Les mer om Paydar Barber Chair

img_4288

Som kunde kan du velge mellom en rekke barberinger, alt etter eget ønske og behov. Fra den enkle The Fisherman som tar ca 30 minutter, The Admiral som tar 1 time, eller The LJK Ultimate Shave – 1 time og 15 minutters nytelse. Og karer: det er verdt hvert minutt!

Å ligge bakover i stolen, få et varmt fuktig håndkle over ansiktet, lytte til rolig musikk mens LJK utfører sitt håndverk, er balsam for sjelen.

img_4291

Hele inngangspartiet er originalt fra 1905. Også under krigen var det full aktivitet her. Det som reddet salongen, var innehaverens tyskklingende navn og hans tyskkunnskaper. Som en kuriositet var Schüszler født og oppvokst i Kongsvinger.

Dette medførte også at en rekke motstandsfolk fikk sin barbering her under hele krigen, side om side med tyske offiserer, forteller Schüszlers barnebarn, Johan Eilert.

Booking av barbering gjør du selvsagt direkte på nett her

IMG_4292.JPG

Mye av det gamle utstyret fra salongen er tatt vare på av de 3 foregående eierne. Pels Pels AS er den fjerde eieren i rekken.

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..