På cruise i Oslofjorden med fullriggeren «Christian Radich», reker og kreps

«Kombinasjonen «Christian Radich», reker, kreps, lokal bluesmusikk og Oslofjorden kan aldri bli feil. Det ble en flott tur med Norges flotteste tremastede fullrigger.»

Alle kjenner Skoleskipet (SS) Christian Radich. Noen presentasjon er derfor ikke nødvendig. Det mange nok ikke kjenner til – meg inkludert, er at den flotte fullriggeren også gjennomfører korte dagsreiser og lange seilaser for Ola og Kari Nordmann.

Vi startet i dettermiddag med et dagscruise for å gjøre oss litt kjent med fullriggeren. Mulig vi tar et skikkelig tokt neste gang? Hva med 25 dager fra Las Palmas til St. Maarten i Karibia via Kapp Verde i november? De har også en rekke andre spennende tokt på gang. Les mer her

IMG_6928

SS Christian Radich ligger ved en av de beste og tryggeste plassene i havna, Akershusstranda 32. Her er den nabo til Havnepolitiet og Akershus festning.

IMG_6932

Landgangen går, fortøyningene løses og cruiset starter. For en landkrabbe fra Gjøvik, er det interessant å se arbeidet om bord.

IMG_6935

Kursen settes sørover og tar ganske snart av til babord, og går i sakte fart forbi øyene i indre Oslofjord.

IMG_6942

Menyen var selvsagt reker og kreps med tilbehør, og godt drikke av alle slag. Maten var svært velsmakende. Også etter at folk hadde gått 3. eller 4. runde og begynte med kaffen, ble det fylt på med mat. Som en av kokkene på kjøkkenet sa da jeg kommenterte dette: «å nei, man går ikke sulten fra bordet på Christian Radich». Meget bra!

fullsizeoutput_936

Det var ikke lagt opp til servering med bord og stoler. Her lekte vi sjøfolk, og slo oss det der det passet. Vi hadde tilgang til dekket både oppe og nede. Nede stor maten og musikken, i tillegg til en del sitteplasser på redningsvestkasser.

IMG_6955

Midtskips var det strukket en presenning over mat og musikk.

IMG_6958

Kapteinen og hans mannskap hadde full oversikt og håndterte både skip og gjester på beste måte. Særlig mannskapene i byssa gjorde en utmerket jobb.

IMG_6978

Det var fascinerende å rusle rundt på en så stor og kjent fullrigger.

IMG_6979

Østkanten Bluesklubb og Tove Bøygard stod for musikken ombord. Klubben er en av landets største bluesklubber, med ca 500 medlemmer.

IMG_6983

Ikke fritt for at tankene gikk til Erik Bye (1926-2004) og en av hans mest kjente melodier – Hildringstimen. Han var da også spesielt knyttet til Christian Radich og mannskapet ombord.

fullsizeoutput_93b

Veldig spesielt å sige sakte innover Oslofjorden med selveste Christian Radich.

IMG_6986

IMG_6987

Tilbake i havn etter et vellykket cruise. Sjansen for at vi blir med på et ekte tokt er rimelig stor. Takk til kaptein og mannskap for et flott opplevelse.

IMG_6921

Fakta om SS «Christian Radich»

Tremastet fullrigger, bygget ved Framnæs Mekaniske Værksted i 1937. Har status som SS – Skoleskip og eies av Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich og er flagget i Norge (selvsagt).

Skroget er av klinket stål, lengde 62,5 meter (73,0 med baugspydet), bedde 9,7 meter og 4,7 meter dypgående. Den har en tonnasje på 664 tonn, har 27 seil og et mannskap på 18+88.

Den fikk navnet sitt etter en donasjon fra rittmester, trelasthandler og skipsreder Christian Radich.

Han gav donasjonen med en betingelse: at skipet bar hans navn.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..