Bønder i byen – velsmakende urban bondekost i fjøset

«Hva med en créme brûlée av brunost med tyttebæris og marinerte solbær til dessert? Sjelden har norsk bondekost smakt så godt, og tradisjonsrike norske ingredienser blitt kombinert og servert på en så urban måte. Restauranten BØNDER I BYEN imponerte.»

Begrepet Bønder i byen har fått en helt ny betydning etter besøket hos restauranten vis-a-vis Kristiansand Domkirke. De har klart å løfte begrepet fra det litt sirompede, saktmodige og introverte, til det nytenkende, urbane og ekstroverte – og det fungerer.

Bønder i byen sier: «Vi kaller det urban bondekost, der by møter land. Vi henter smaker, inspirasjon og råvarer fra gårdslivet, og mikser, moderniserer og raffinerer i et urbant miljø». 

IMG_9158

Ikke bare SIER de det, men det GJØR det! Når ble du sist møtt av fjøsets hyggeligste betjening kledd i Felleskjøpet-antrekk, ved siden av blankskurede melketanker og inventardetaljer rett fra nærmeste fjøs? Man blir plutselig stolt av norsk kokkekunst.

fullsizeoutput_b3a

Atmosfæren, de grønnkledde fra Felleskjøpet, den dempede belysningen fra fjøslamper, lukten av god mat og fornøyde gjester rundt bordene, legger lista for et god fjøsopplevelse – unnskyld restaurantopplevelse.

Fórplanen har et spennende og rikholdig lokalt utvalg – inkludert litt «maulemad». Vi minnes hele tiden på hvilket dialektisk område vi er i. Man blir i godt humør bare av å lese fórplanen.

Menyen gir hele tiden sporing av maten tilbake til geografisk område og produsent. Her er «kortreist» og «lokalt» nøkkelord. Dette liker vi! Her er nok kokken på fornavn med alle leverandørene.

IMG_9151

Det er vel ikke nødvendig å si, men ja, det er selvsagt laget på eget kjøkken. Ferskt og velsmakende.

IMG_9152

Gråskjeggbloggern og ektefelle gikk for fireretters menyen. Vi startet med gravet villaks fra Hidra – en liten tretimers kjøretur mot vest, rett utenfor Flekkefjord. Tilbehøret var fennikelsalat, sennep, rømme og flatbrød fra Flekkefjord.

img_9154-1

Måltidets desiderte høydare; soppsuppe med pisket Rørosrømme, tyttebær og spekeskinke. Tyttebæra var prikken over i’en. WOW!

Denne suppen bør spises med øynene lukket. Da er man ute i skogen en høstsøndag og plukker nettopp sopp og tyttebær. En perfekt komposisjon av en suppe.

IMG_9163

Fóringsansvarlig denne kvelden var Linda. Service og fóring var like bra som menyen hos Bønder i byen – førsteklasses. Det var da også Linda som klarte å skaffe Gråskjeggbloggern audiens hos Glenn – sjefen på kjøkkenet.

IMG_9167

Hovedretten var entrecote fra Slakter Eide fra Lillesand, sammen med kyllingleverkrem, stekt sopp, pastinakk og kremet soppsaus.

536F4D35-EF31-4FE2-9D80-1AB4753C22BC

Dette har du garantert ikke smakt før; brunostkrem (créme brûlée-style) med tyttebæris og marinerte solbær. Uvant smakskombinasjon – selv for en brunostelsker, men overraskende godt, spesielt i kombinasjon med kornblandingen og den syrlige tyttebærisen.

IMG_9169

Sjefen på kjøkkenet og mannen bak vårt nydelige måltid, Glenn. Takk for maten.

fullsizeoutput_b3c

Å lage god mat krever planlegging. Her henger kjøttet til langtidslagring. Disse stykkene skal henge ca 6 uker forteller Linda.

IMG_9172

Bønder i byen står også for all hermetisering og annen bearbeiding av produkter selv.

IMG_9176

Er du i Kristiansand, anbefaler jeg sterkt å sette av et par timer hos Bønder i byen. Bare sørg for å ha god plass i magen før du går inn til fóring. Bon apetitt.

Vil du vite mer om Bønder i byen og konseptet, les mer her.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..