Kauai på Hawaii – øya som oversvømmes av høner og haner

«Hawaii-øya Kauai blir bare omtalt som Rooster-Island (hane-øya) av innbyggerne på Hawaii. Årsaken er svært enkel: øya er totalt oversvømt med høner og haner. Du finner dem på gårdsplassen, på hovedvegen, i skogen, utenfor apoteket, på søppeldynga og på stranda.»

– Du finner dem bokstavelig talt alle steder, sier Even J. Gering, evolusjonsforsker ved Michigan State University. Han har forsket på disse svært så frittgående fuglene i en årrekke. Det ser ut som de lever en rekke forskjellige livsstiler, forteller han. Noen lever på søppeldynger nærmest som rotter, mens andre blir fóret med menneskemat av turister på strendene og lever herrens glade dager.

IMG_4451

Rooster Islands kaklende og galende innbyggere er i ordets rette forstand frittgående høns, eller free-range birds, som de kalles lokalt. Selv om du treffer dem alle steder, er de ikke irriterende eller forstyrrende. De rusler bare rundt og lever sitt rolige liv.

IMG_4339

Men hvordan har det blitt slik? Årsaken finner vi tilbake i 1992. Da traff orkanen INIKI (som betyr sterkt og gjennomtrengende vind på hawaiisk) øyene på Hawaii.

Dette er den kraftigste orkanen som har truffet staten Hawaii i historien. Iniki var en av tilsammen elleve tropiske orkaner som traff øyene i El Nino-sesongen 1990-95.

Iniki knuste i tillegg til boliger og infrastruktur, også et stort antall hønsefarmer på Kauai. Hønsene ble spredt i hytt og pine over hele øya. Tusenvis av den ble fraktet kilometervis med orkanen.

Etter som tiden gikk, formerte de seg…og resultatet ser vi på øya i dag.

IMG_4338

Linselus – eller hanelus? De dukker naturligvis også opp når man skal et bilde av en mann og hans Camaro.

DB21247F-4B1B-4A45-A825-F92EED4FF4D0

I trafikken er det ikke bare menneskeforgjengere du må stoppe for…

Jevnlig stopper trafikken opp. Da er det en eller fem roostere som har tatt over vegbanen. Og bilistene venter.

A5E06521-B98B-4E84-903E-2323419C80C0

Ingen vet hvor mange slike som lever på øya i dag. Det er imidlertid anslått å være flere hundre tusen.

En av naturens kuriositeter har forsterket utbredelsen av fjærkreene ytterligere på øya: alle øyene på Hawaii – unntatt Kauai, har en spesiell type rotter. Disse spiser hønseegg.

Siden disse ikke eksisterer på Kauai, yngler hønsene uten andre eggtyver enn menneskene.

E42781D7-1EC3-4B3E-8169-A17A383FDD09

De første fjærkreene ankom Hawaii med polynesierne for ca 800 år siden.  Man finner dem på alle øyene, men kun i overflod på Kauai.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..