Jal Mahal – The Water Palace…og bak kameraet flyter søppelet

«I brosjyrer og på nett fremstår mange severdigheter rundt om i verden som plettfrie bygg omkranset av flott natur og smilende mennesker. Snur man kameraet den andre vegen, blir man ofte møtt av en helt annen virkelighet. Slik er det svært ofte de fleste steder i India.»

MISFORSTÅ MEG RETT. India er et fantastisk land å besøke. Dagens skråblikk settes allikevel på det første man ser etter landing; søppel, søppel, søppel. Man ser det alle stedet, og er bare en del av «pakka», når man skal oppleve India.

Man reiser ikke til Jaipur i delstaten Rajasthan uten å stanse ved Jal Mahal, mest kjent som The Water Palace. Jal Mahal er da også Jaipurs mest fotograferte, og omtalt som den mest fotovennlige severdigheten i Rajasthan.

Maharaja Madho Singh den første bygget dette symetriske palasset i 1750. Det var ment som en enkel bolig for maharajaen og hans følge når han var på andejakt.

Etter mange års forfall, er det nå pusset opp igjen og brukes som en eksklusiv restaurant. Det er ikke åpent for turister, kun for spisende gjester.

IMG_0752

TYPISK SELFIE. Dette er standardmotivet for turistene her. Den eneste forskjellen på dette og de fleste andre, er at de hever linsa litt mer slik at forgrunnen med flytende søppel ikke er synlig. Her ville fotografen fremheve nettopp dette. (FOTO: Laila Kristoffersen)

tour_img-234607-145

GLANSBILDE. Slik fremstilles gjerne Jal Mahal på nett (FOTO: getyourguide.com): – et palass liggende enslig og idyllisk midt i innsjøen Man Sagar. Her er det stille og rolig, ingen støyende trafikk, søppel, selgere eller turister.

IMG_0759

SØPPELET FLYTER. Virkeligheten er en LITT annen. Innsjøen var tidligere en kloakkstingende søppelhaug, med et forfallent palass i midten. Palasset er pusset opp, og innsjøen betydelig renere. Bading er allikevel ikke å anbefale. Det stinker fortsatt kraftig av vannet.

IMG_0757

HOLD LINSA HØYT. Turistene – både indere og utlendinger står tett i tett når de fotograferer. Man passer seg vel for å ikke senke linsa for lavt…

IMG_0758

DRIKKEVANN FOR DYRENE. Slik ser bredden av Man Sagar ut. Dyrene som rusler rundt her, drikker dette vannet.

IMG_0765

LEVEBRØD. Få meter fra vannkanten, langs promenaden hvor alle turistene står og fotograferer, livnærer flere hundre gateselgere seg og sine familier. Mye av emballasje og matrester havner over muren mot innsjøen.

IMG_0755

TURISTMASKIN. Turistbussene står tett-i-tett langs Amer Road. Selgerne stimler til hver gang en ny buss ankommer.

A6AAC782-86C4-4C30-A711-B44A589542B8

60 ÅRS FORSØMMELSE. Forsøpling er et enormt problem i India. Alle steder flyter det søppel. Heller ikke ved store turistattraksjoner slipper man unna.

n8DcOgHzRFS4aL6m+Sb98Q

SØPPELKAMPANJE. 2. august 2016 annonserte delstatsminister Vasundhara Raje at de skulle starte en stor oppryddingskampanje i Jaipur. I løpet av de siste 60 år har det samlet seg enorme berg av søppel som ingen har tatt ansvar for – heller ikke lokale myndigheter.

Det ble derfor satt ut søppeldunker og gitt ordre om opprydding og fjerning av søppel langs veger, fortau og grøfter.

XdJCzjtMQz+IUBjLXkkAEQ

LANGT TIL MÅL. De har nok fortsatt en veg å gå, da 60 års forsømmelser og manglende holdninger i befolkningen ikke snus på hverken en uke eller ett år. Rottene lever nok glade dager en stund til.

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..