«Indiske myndigheter har selv ingen oversikt over antall dødsfall, men de vet det er en betydelig underrapportering fra lokale myndigheter. WHO har derfor estimert at 197.000 mennesker dør i trafikken i India hvert år, altså 540 pr. dag, eller 23 hver time om du vil. Mangelen på trafikkregler, etterlevelse og håndheving gjør situasjonen ytterligere livsfarlig.»
Til tross for at indiske myndigheter vet at nesten 2 millioner mennesker døde i trafikken i perioden 2007-2016, er lite gjort for å endre trafikksituasjonen i verdens nest mest folkerike land. Riktignok vedtok regjeringen «Motor Vehicles (Amendment) Bill» i slutten av 2016, men så langt er det ingen synlige endringer i trafikken. Kaoset råder fortsatt! SE VIDEO HER. (Lenke til min YouTube-kanal).
Når en ferdes i denne trafikkjungelen, forstår en raskt hvorfor ulykkesstatistikken er høy. Det virker som om ingen har førerkort eller grunnleggende kunnskap om hvordan man skal oppføre seg i trafikken. Her er alt lov og den største og raskeste vinner.
Sammenlignet med norske tall, er det ca 6 ganger så stor risiko for å dø i trafikken i India enn i Norge.
TETT TRAFIKK. Med sine 1,2 milliarder mennesker og nesten 73 millioner kjøretøy, er det ikke rart det er fullt på vegene både på landsbygda og i byene. At det ikke bare er biler i trafikken, men også kuer, kan du LESE MER OM HER.
VEGBYGGING. Det bygges en del nye veger, men det går ikke alltid så raskt. En del vegprosjekter tar åresvis å fullføre. Bildet over viser et større utbyggingsprosjekt langs Delhi Jaipur Road (NH8) i Shapura. Her står bygginga dønn stille, og trafikken snirkler seg forbi.
TOMME VEGER. Når store nye motorveger endelig blir ferdige, står de ofte nesten tomme. Årsaken er at de blir bompengefinansierte og er dyre å kjøre på. Derfor velger svært mange å benytte den gamle gratis-vegen i stedet. Her fra en av motorvegene mellom Agra og Delhi.
BEVÆPNEDE BOMSTASJONER. Ved alle bomstasjonene står det bevæpnede sikkerhetsvakter.
POLICE ON DUTY. Indisk UP på farten? Fraværet at synlig politi i trafikken var påfallende.
ENGLEVAKT. Trafikkregler og etterlevelse av disse er totalt fraværende. Jeg mistet etter hvert oversikten over antall nesten-ulykker jeg observerte under min 10 dager lange reise. Like bak motorsykkelen midt på bildet, kom det en lastebil i mot. Jeg var overbevist om at jeg ville bli vitne til en dødsulykke. De glapp unna med et nødskrik.
ORGANISERT KAOS. Rundkjøringa i Ramganj Bazar Road i Jaipur er et godt eksempel på mangelen på trafikkregler, trafikkskilt, og system. Denne mangelen er svært øredøvende i India: kommer man ikke fram, bruker man hornet…hele tiden. Denne tutinga har som kjent ingen effekt, men det bryr man seg åpenbart ikke om.
En av byens politistasjoner ligger inntil denne rundkjøringen, men det hadde ingen betydning. Trafikken stod like stille. Her er det bare å presse seg fram.
HORN PLEASE. Indernes bruk av horn/tuting i trafikken er ikke tilfeldig. Praktisk talt alle lastebiler og varebiler har skrevet «Horn Please» bak. Et kjøretøy bak lastebilen skal derfor tute for å signalisere at «her kommer jeg – og jeg vil forbi deg».
Tanken er god, men siden hornet også brukes til alt annet – av alle – hele tiden, blir det vanskelig å skille tutingen og få noen effekt av den. I tillegg er det sjelden at noen viste noe tegn på å ta hensyn til tutinga.
LIVSFARLIGE DONINGER. En betydelig del av kjøretøyene på det indiske vegnettet burde aldri vært der. Denne farkosten var det mange av. Det var altså ikke en så hjemmesnekret løsning som den fremstod som.
BETALT POSERING. Her er en tilsvarende doning. Aseem fra Lasot var svært stolt av kjøretøyet sitt. Som takk for poseringen fikk han noen rupi. Det er normal høflighet å betale litt hvis man får lov til å ta et bilde av enkeltpersoner.
TRAFIKKONTROLL. Dette var den eneste trafikkontrollen vi så på hele reisa. Politibilen ble parkert på tvers av hele venstre kjørefelt (3 felt i samme retning) NB: det er venstrekjøring i India. Kun lastebiler ble vinket inn. De har egne fartsgrenser å forholde seg til.
Offisielt har indisk politi egne bøtesatser. Disse brukes i liten grad. Eksempelvis er bota på 13 norske kroner (100 rupi) hvis du er mann og kjører uten hjelm, og 64 kroner (500 rupi) hvis du kjører bil uten gyldig førerkort. Stanses du for første gangs promillekjøring, får du maksimalt 256 kroner (2000 rupi) i bot eller 6 måneder i fengsel. Alle bøtesatsene finner du HER.
DET ER IKKE FULLT FØR DET RENNER OVER. Man er pragmatiske i India. Er det plass i kjøretøyet, fyller man opp.
RUNDKJØRINGEN I TAJ ROAD. Her gikk det i 100. Allikevel kom det plutselig ruslende en kar med sin rullende utsalgsbod – midt i vegen, i sitt lett ruslende tempo. Og det fungerte.
BEVÆPNEDE PARKERINGSVAKTER. Disse staute bevæpnede politioffiserene hadde EN viktig oppgave: å håndheve «all stans forbudt» ved hovedinngangen til Taj Mahal. At det var kaos i rundkjøringa, var ikke deres ansvar.
SYKKELPARKERING. Midtrabatten er jo også et sted å parkere syklene. Trafikken i Johari Bazar i Jaipur.
RÅ MUSKELKRAFT. I byene er det ofte syklistene som bestemmer farten på trafikken. En betydelig del av varene til Delhi´s mange markeder, transporteres på sykkel.
Kilder: NRK, New York Times, indiske transportmyndigheter og New Delhi TV.