Historien om stegosaurusen «Stego» som ble et egg, og den nå nedlagte Egget Kafé på Grünerløkka

«Du har muligens hørt om Egget Kafé på Grünerløkka, men har du hørt historien om egget utenfor – på Rathkes plass, som egentlig var en stegosaurus – en planteetende dinosaur fra sen-juraperioden?»

Dette er den sanne og ganske utrolige historien om stegosaurusen Stego på Rathkes plass som ble et egg. Dagens blogg inneholder også en omtale av den lokalt kjente kaféen Egget – oppkalt etter..nettopp egget utenfor.

6CD7E16A-FB48-4DFF-ADB7-020D351A34E9
Egget står vanligvis i et vannspeil. Dette var ikke startet da bloggern var på besøk.

Kunstverket Egget som står på Rathke plass i dag, kom hit i 1998. Det er laget av granitt og utformet av landskapsarkitekt Jon Berg…og hogd ut i Kina (!)

Egget ble avduket av forfatteren Jon Michelet, som leste fra sin roman Hvit som snø, der hovedpersonen etter en fuktig aften sjokkeres ved synet av en dinosaur midt i Oslo.

Denne historien startet imidlertid lenge før…

IMG_0252
«Stego» etter landsforvisningen fra Rathke plass til elva Jølstra i Sogn og Fjordane. FOTO: KORO – Kunst i offentlige rom.

Historien startet faktisk helt tilbake i 1977, da billedhugger Ola Enstad vant en konkurranse i regi av Norsk Kulturråd med en skulptur som liknet en stegosaurus, og som også fungerte et klatrestativ for barn.

Stego som kunstverket het, ble plassert på Rathkes plass på Grünerløkka. Gråskjeggbloggern har dessverre ikke klart å fremskaffe et bilde av Stego fra tiden den stod på Rathke plass.

En underskriftskampanje fra beboere som mente den var stygg og farlig for barn, førte den til Torshovdalen en periode. Der ble den stående mellom siloen og Sinsenkrysset.

Men også der samlet enkelte fryktsomme eller forargede naboer seg mot Stego, som ble ramponert nattestid. Den ble derfor flyttet igjen, denne gangen bak et gjerde i Geitmyra skolehager ved Nordre gravlund.

Dino-mobbingen fortsatte også her. Stego ble så pakket ned og satt på en av Parkvesenets låver i Oslo.

I 1991 ble den sendt til Avdelingen for utstøtt kunst ved Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane. Der ble den plassert i elva Jølster, og råtnet på rot i løpet av ni år. I 2000 ble den kastet på fyllinga der.

Flere initiativer har vært tatt for at skulpturen skal gjenopprettes. Alle uten hell.

fullsizeoutput_1287
Underskriftskampanjer, en egen støtteside på Facebook og metervis med leserinnlegg i lokalavisa, ble produsert for å få Stego tilbake til elva, på stedet som omtales som Vassenden. SKJERMDUMP: Facebook.com

I 1998 angret beboerne i Rathkes gate seg, og fikk sammen med omtalte Jon Berg det berømte egget plassert i et vannbassenget på plassen der Stego hadde stått.

En natt i 2008 ble egget STJÅLET. Tre menn ble tatt på fersken av en årvåken nabo, som fotograferte Kasper, Jesper og Jonathan i det de bar egget med seg. Politiet kom og beordret egget plassert der de fant det, før det bar rett i arresten hos Politimester Bastian. Etter dette har egget fått stå i fred.

91253721-93BE-4D7F-9F5F-29EA2BFC7F5D

Oppdatering oktober 2019: Egget Kafé er desverre stengt på permanent basis, jfr. Skjermdump fra Google.

Teksten nedenfor er derfor blitt utdatert, og må leses som historie.

Egget Kafé er en «nabolagskafé» på Grünerløkka. I det trivelige lokalet finner du sandwicher, salater, tapas og burgere på menyen. Her får du god brunsj til rolige omgivelser.

– Helgebrunsjer har lenge vært et populært fenomen i byer som New York og London. Og nå har trenden inntatt Oslo, ifølge trendforsker Gunn-Helen Øye.

6603C13E-19D1-4E25-B7B1-69DCB9E1C299

– De siste tiårene har det urbane livet forandret seg med tanke på hvor mange ganger man går ut for å spise, sier hun og kobler brunsj-trenden med det hun betegner som «det enormt sterke vennesamfunnet».

Hun forteller videre til Aftenposten at brunsj-fenomenet er en kombinasjon av tre ting:

– Det sosiale samfunnet, den italienske nytelsen – der mat og gode samtaler er viktig – og den moderne livsstil.

– Man ønsker å ha rom for mange, og ha lange – kall det gjerne «slække» – timer. Vi trenger kontraster fra alt det travle ellers i livet, legger Øye til.

D9A97BA3-E4ED-4644-8304-E95A8DDDBEDE

Maten er svært velsmakende og delikat hos Egget. Vi har vært her to ganger allerede, og vi skal tilbake.

5B10557E-E958-4CD4-9C3A-687C70C584D6

Kilder: Facebook, Aftenposten, NRK, avisa Firda, Wikipedia og KORO – Kunst i offentlige rom

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..