Fotobokser og bøter i Italia er ingen spøk

»Italia er et land som har tatt i bruk fotoovervåking av trafikken betydelig større grad enn i Norge. Her fotograferes kjøring mot skilting, miljøsoner… og ikke minst fartsgrenser. Moralen er også klar: har du fått en bot i posten – betal. Det kan få store konsekvenser å ikke gjøre det.»

Jeg har tidligere jobbet mange år i Politet og Statens vegvesen, og derigjennom bl.a. hatt ansvar for ATK – automatisk trafikkontroll, populært kalt fotobokser. Jeg følte derfor en viss faglig interesse for disse boksene, da kona og jeg nå nettopp har fartet på kryss og tvers av Alpene i et par uker.

41563B5B-F80A-4AF5-9DF3-3FB229356482
I Italia skiltes og varsles ikke bilistene før fotoboksen, slik det gjøres i Norge. Ikke sjelden står også boksene på venstre side av vegen. Flere av dem fotograferer i tillegg også bilen bakfra i tillegg til i fronten.

Jeg kjørte i denne perioden gjennom Tyskland, Østerrike, Sveits, Frankrike og Italia. Italia er i særstilling mest interessant hvis du er på fotoboksjakt.

I Italia kjører du heller aldri langt før jakten på neste fotoboks bærer frukter. Du finner dem gjerne rett bak et fartgrenseskilt. Du må derfor huske å bremse ned til skiltet hastighet FØR du passerer skiltet, hvis du vil unngå et mulig bilde i boksen.

Onde tunger vil ha det til at 50 % av statens inntekter kommer fra fotoboksene. Dette er selvsagt en kraftig overdrivelse, men bilstene klarer iallefall å generere store beløp til statskassa, da fartsnivået er jevnt over høyt, og boksene tilsynelatende står alle steder, bare kan «måke inn» penger.

»Å betale fartsbøter er helt frivillig. De som ikke vil, kan bare kjøre etter fartsgrensene. Det er helt gratis.»

C99F7005-D0FE-4F6A-AD0C-050F15134586
Italienske justismyndigheter bruker et stort spekter av forskjellige fotobokser rundt om i landet. Man skal derfor være våken for å få med seg alle. De fleste er godt synlige, men noen står på litt «lure» steder.

Etter 5 år med leiebil rundt i Italia, har jeg erfart at italienere i overraskende liten grad respekterer fartsgrenser og trafikkregler. Jeg har mange ganger sittet med hjertet i halsen, når jeg har møtt eller blitt forbikjørt av en tilårskommen Fiat eller Alfa Romeo. Italienere må være født med en betydelig andel flaks – eller iallefall troen på egen udødelighet.

Italia har over det dobbelte antall drepte i trafikken pr. år i forhold til Norge – som forøvrig er verdens tryggeste land å kjøre bil i. (kilde ssb.no og europa.eu)

CD1BD936-796A-4F91-92C4-EF1D03D0BEC0
Her skal du følge godt med for å få med deg boksen bak autovernet. Fokuset ligger gjerne på vegvisningsskiltene.

Mistenker du å ha blitt målt i en fotoboks i Italia, må du smøre deg med tålmodighet…MYE tålmodighet. Politimyndighetene har nemlig i følge italiensk lovgivning hele 5 år på seg til å sende deg og inndrive bota. Det kan derfor ta år og dag før bota dukker opp i postkassa di – på italiensk naturligvis.

Disse reglene gjelder også for parkeringsgebyr. Parkeringsbestemmelser kan du lese mer om i bloggen min her: Parkering i Italia er ikke for fargeblinde

Når bota først kommer ramlende inn i postkassa, er det økonomisk smart å betale innen 60 dager. Da får du nemlig rabatt! Eksempelvis koster inntil 20 km/t over fartsgrensa 170 Euro, og over 50 km/t 530 Euro. (kilde adac.com)

I Italia er bileier ansvarlig for fartsbota. Det er derfor opptil eier å betale selv eller huke tak i sjåføren.

For leiebiler er det derfor i utleiers interesse å inndrive/tvangsinndrive beløpet. Når du har leid en bil, har du også signert på å betale alle parkeringsbøter eller fartsbøter. Slikt står ofte med liten skrift.

De fleste bilutleiefirmaer har avtaler med norske inkassobyråer om innfordring av bøtene. Som kjent blir bøter ekstra dyre når det går til innkasso.

Når det gjelder privateide norske biler, har italienske myndigheter i flg. UD´s hjemmesider, ingen reell mulighet til å tvangsinndrive bøtene.

814A4216-FE64-48DB-8D41-4100528C1C11
Du skal være rimelig blind for å ikke se denne boksen. Kunsten er bare å se den tidsnok.

Problemet for deg som bileier med ubetalte bøter, dukker da plutselig opp hvis du returnerer til Italia. Myndighetene har da hjemmel til å ta beslag i din privatbil.

Er du først på biltur, ta gjerne turen opp til Passo Dello Stelvio. Du kan lese om og se turen min minutt for minutt her: Passo Dello Stelvio minutt-for-minutt

 

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..