Engebret Cafè i Oslo – hvor Edvard Munch ble kastet ut av politiet

«Ingen andre serveringssteder enn Engebret Café i Oslo, kan skryte av å ha hatt selveste Edvard Munch som stamgjest – og fått bistand fra politiet til å kaste han ut av lokalet grunnet fyll og bråk. Dette til tross, kaféen lever i beste velgående i dag – 161 år etter at dørene åpnet første gang.»

Er du i hovedstaden og vil ha et virkelig velsmakende måltid med førsteklasses norske råvarer og god service i historiske omgivelser? Da bør du ta turen til Engebret Café på Bankplassen 1. Den ligger kun noen minutters rusletur fra Stortinget.

025B85C0-6AE7-4236-99EA-56FF214EF5EF
Det anbefales sterkt å besøke Bankplassen 1 når det er slikt vær. Uteserveringa hos Engebret er nydelig. Kvartalet er stille og rolig, kun med fontena som bakgrunnsmusikk.

Her har alle de gamle «store» innen musikk, kunst og litteratur spist sin mat og drukket sin seidel. Her vanket Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Peter Christen Asbjørnsen (ja, han ene av Asbjørnsen og Moe-eventyrene)…og Edvard Munch, både før og etter den famøse utkastelsen. Les mer om denne hendelsen lenge ned i teksten.

Også Johan Sverdrup, statsminister (V) i perioden 1884-1889 vanket fast her. Han stiftet da også partiet Venstre på Engebret Café januar 1884.

74F459FE-446A-48E8-8392-FA12B6DA03E0
Lokalene er stilige, lune og med en fantastisk atmosfære. Her kjenner man nesten nærværet av fordums storhet og «kjendisfester». Veggene er fulle av kunst, tegninger og portretter av tidligere og nye kjente stamgjester og andre.

1800-tallets frodige teaterliv på Bankplassen skapte behov for en trivelig kafé for skuespillere og andre. Kaféer dukket ikke opp i Christiania før i forrige århundre. Etter som byen hadde vokst og var blitt mer kosmopolitisk på slutten av 1700-tallet, økte behovet for serveringssteder. De fleste av dem lå i område Stortorvet og Rådhusgaten, eller ved Jernbanetorvet. Kaféene ble laget etter utenlandsk modell, og bød på engelsk, fransk eller sveitsisk mat.

Engebret ble en viktig møteplass for skuespillere, politikere, journalister og kunstnere, som også Engebret er den dag i dag.

47B8FDD0-DD4C-4BA7-8235-BB99414A34D7
I ett av rommene i 1. etasje henger emblemene til de forskjellige kunstnerorganisasjonene som er med i Kunstnerforeningen.

Engebret Café har fått navnet sitt etter sin gründer Engebret Christophersen fra Nord Odal.
Engebret startet som servitør. Han fikk mange drikkepenger (tips), da han var en hyggelig kar. Han sparte pengene og snart kunne han åpne sin egen kafé. I 1857 startet han i et lite lokale i Kirkegaten. Han jobbet iherdig og la seg opp enda flere penger. I 1862 kjøpte han Bankplassen 1, og det ble starten på Engebret Café slik vi kjenner den i dag.

Han rakk akkurat å åpne dørene før Asbjørnsen, Bjørnson, Ibsen og Brun kom for å få seg en tår for tørsten. Søsteren til Engebret var en mesterkokk, og de som kom for å spise på Engebret Café kunne nesten ikke få nok av hennes fiskekager og brændte marvben.

38CFB61F-DE0A-4F2A-80CB-DD9A0EB3479B
Nye og gamle storheter innen musikk, kunst og kultur har gjestet dette spisestedet gjennom 161 år.

Hos Engebret kunne man få «levert Lunch hele Dagen, mat for tørstige Struber, øl og spirituosa». Bjørnstjerne Bjørnson syntes nok det var hyggelig på Engebret. Det var da også stort sett det eneste stedet han oppsøkte når han ikke var hjemme.
Han understreket at han var avholdsmann, men gjorde noen unntak for Champagne! For det kunne han gjerne drikke hver dag.

2EEFBF8B-4AA1-4C41-8B42-7E6BAFD00FDF
Statuen ved inngangen er av Bjørnstjerne Bjørnson. Den er laget av Nina Sundbye.

Henrik Ibsen hadde også faste bord på Engebret Café. Ved hans bord står en statue, også den laget av Nina Sundbye. Ibsen nevner Engebret i flere av sine skrifter, men bruker gjerne formen «Ingebret».

I moderne tid laget NRK 130 TV-programmer med «Husker du?» med Odd Grythe, Ivar Ruste og Arnt Haugens orkester på Engebret. Det ble NRKs lengste underholdningsserie gjennom tidene.

FBE53EED-FB46-47C4-A8E2-9FFBC5F370D4
Her henger 161 år historie på veggene.

Utkastelsen av Edvard Munch fra Engebret Cafè har gått hans biografer hus forbi. NRK-journalist og forfatter Jan Otto Johansen, kunne under Kunstnerforeningens 150 årsjubileum på nettopp Engebert Cafè, referere til et til da ukjent brev fra Edvard Munch:

«Brevet var skrevet i affeksjon etter at han ved politiets hjelp ble kastet ut av Engebret Cafè etter et karnevalsnachspiel. I farten mistet han skjerf og hansker. Munch hadde klaget på en kelner som han mente stjal, men ble i stedet selv kastet på dør. Dermed meldt han seg ut av Kunstnerforeningen – og forble utmeldt til han døde.»

Kilder: Engebret Cafè, Wikipedia, Jan Otto Johansen.

F6DCB087-B9A8-4CAC-B5C3-8A3B961E2092
I dag valgte vi Dagens fiskerett: Breiflabb med skalldyr- og blåskjellrisotto.

Dette er vårt fjerde besøk her på et par år, og vi føler oss snart som stamgjester selv. Vi vil på det varmeste anbefale Engebret Cafè. Service, mat og uteserveringa er førsteklasses.

8C5FC77D-44BB-454A-BEAE-0A8EA0A8CAAD
«Sittende pike med hodetelefoner – et bilde på vår tid» av Marit Krogh, 2014, står rett utenfor Engebret Café.

TripAdvisor har vurdert den som nr. 45 av 1.610 restauranter i Oslo. Det er bra!

Vil du vite mer finner du Engebret her

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..