Brevandring på Mer de Glace i Alpene – Frankrikes største isbre

«Isbreen Mer de Glace eller Ishavet, ligger ved vest-Europas høyeste fjell – Mont Blanc, på grensen mellom Frankrike og Italia. Breen kan bestiges fra fransk side med utgangspunkt i Chamonix, eller italiensk side fra Entreves. Fra begge sider tar man kabelbanen opp til breen.»

Mer de Glace, som er den fjerde største isbreen i Alpene, ligger på Mont Blanc-massivet, er 5,6 km lang, dekker 40 kvadratkilometer, og er 200 meter tykk. Breen er lett tilgjengelig og regnes som en trygg isbre – så lenge man følger stiene og løypene. Har man nødvendig kunnskap om brevandring, er det ikke behov eller krav om brefører her.

IMG_0233
Selv om breen regnes som trygg, bruker alle nødvendig sikringsutstyr her. Breen er tross alt i konstant bevegelse. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Vi bodde i Chamonix, men valgte å kjøre gjennom den 11,6 km lange Tunnel de Mont Blanc fra Frankrike til Italia. Dette da kabelbanen på fransk side fra Chamonix til Aiguille du Midi, ble revet ned av en snøstorm i vinter. Det eneste alternativet var derfor å starte i Entreves. Her tar man kabelbanen opp til Pointe Helbronner – som er en dagstur og opplevelse i seg selv. Turen opp kan du se her.

IMG_0111
Dagens første tur. Man starter tidlig når man skal på brevandring. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Dagens første gondol opp var full av brevandrere. De vanlige turistene kommer ikke før litt utpå dagen…og takk for det. Aldersspredningen på oss brevandrere var interessant – fra 25 til 75! Her var det ingen øvre aldersgrense. Her så vi isøkser som nok var 40-50 år gamle – fantastiske klenodier – og like gode.

IMG_0116
Rifugio Torino 3.375 m.o.h. og utgangspunkt for brevandringen.
IMG_0081
Heisen og tunnelen bringer brevandrerne fra Pointe Helbronner ned til platået ved Rifugio Torino.

For å komme til breen tar man først kabelbanen til toppen av Pointe Helbronner på 3.462 m.o.h. Herfra tar man heisen ned 74 meter gjennom fjellet, går gjennom en tunnel på noen hundre meter før man ender på platået ved Rifugio Torino. Her kan man også overnatte hvis man skal på en lengre tur. De serverer også nydelig mat – til en ubeskrivelig flott utsikt.

IMG_0149
Et perfekt utgangspunkt for en naturopplevelse av de sjeldne.

Fra Rifugio Torino er det bare å sette kurset hvor man måtte ønske. Her kan man gå kilometervis og bare nyte naturen og utsikten. Vanskelighetsgrad og terreng velger man ut fra egne forutsetninger.

IMG_0162
Man bruker alltid sikringstau, sele og hjelm.

Til tross for at det er sommer i Alpene, må man alltid ha med seg godt med klær i høyden. Temperaturen var ikke mer enn 6-8 grader da vi startet turen. Man merker også på oksygennivået i lufta at man beveger seg på over 3.000 meter.

IMG_0187
Man velger selv hvor vanskelig løype man vil gå. Denne gangen stoppet vi her. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Film fra breen kan du se her.

IMG_0218

Naturen og utsikten er storslagen på breen.

IMG_0212
FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Mellom fjelltoppene i bakgrunnen gikk tidligere kabelbanen Aiguille du Midi, inntil den ramlet ned. De jobber nå med å få den opp igjen. Den vil ikke være i drift før tidligst til sesongen 2019.

IMG_0230

På veg tilbake til Rifugio Torino etter en lang dag på breen.

E175324B-5733-4950-B1E9-7EFA77213807
Lokal mat fra dalen nedenfor. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Dagen ble avsluttet med et bedre italiensk måltid på 3.375 m.o.h.

558CE357-ABF7-41CF-A3A2-9CDCE7BA16CC
A day in heaven. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Du kan lese om en annen tur her: Topptur til Plattkofel/Sasso Piatto

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..