Hjelp, jeg ble loppet av tyver i Barcelona – to ganger på under en time!

«Tyvene i Barcelona diskriminerer ikke sine ofre – de stjeler like godt fra en norsk eks-politimann, som fra rike amerikanere. Det mest utrolige er dog at de stjal fra nordmannen TO ganger på under EN time!»

Det sitter langt inne å innrømme det – både at jeg som tidligere politimann ble utsatt for det, samt at de var dyktige, irriterende dyktige! Og jeg var et enkelt offer, som reagerte akkurat som de ønsket.

I skrivende stund sitter gråskjeggbloggern trygt ombord på cruiseskipet igjen, etter en varm og tyverifri dag i den spanske metropolen Barcelona. Klok av skade lå alle verdisaker unntatt litt kontanter trygt i safen ombord. Jeg har lært.

Barcelona ligger på toppen av lista over Europas mest tyveriutsatte byer, også foran Roma og Paris. Byen har blitt verdenskjent på en svært negativ måte. Slik har det vært det siste tiåret, forteller lokalt politi.

CFB74117-C154-440C-898E-47FBC69D8228

Myndighetene er smertelig klar over problemet, og registrerer reduserte inntekter fra turistene, som også i en viss grad unngår byen, til fordel for andre spanske byer.

»Vi er fortvilet, og vi drukner i lommetyver og banditter her. De ødelegger vår bys rykte, men vi klarer ikke å stoppe dem. De har invadert Barcelona.» – Piérre, lokal politimann

Våe historie er fra sommeren 2012, men er desverre like aktuell i dag – om ikke ytterligere aktuell.

Jeg er også redd jeg kan sitte med en heller tvilsom lokal rekord: å bli utsatt for to tyverier på under en time!

6C4988FD-347A-4BD1-8590-40D25B2D664E
Man finner tyvene på steder hvor det er mange mennesker – og gjerne turister samlet. Badestranda, La Rambla og t-banestasjoner er blant yndede jaktmarker for tyvene.

Først bli vi frastjålet våre to sammenleggbare sykler. Disse stod låst utenfor en butikk, like ved strandpromenaden. Deretter mens vi satt inne på en lokal McDonald-restaurant like ved «åstedet», og skulle kontakte vårt  forsikringsselskapet i Norge, ble jeg frastjålet lommebok med alle kort og kontanter!

IMG_0658
Det siste bildet av syklene våre, 20. juli 2012 kl. 1325. Kl. 1340 var de borte. FOTO: EN HYGGELIG AMERIKANER MED KAMERA PÅ MAGEN

De 3-4 bandittene brukte det gamle trikset med å stimle rundt min kone. Beskyttelsesinstinket mitt ble (som planlagt) trigget. Jeg spratt opp, beskyttet kona og «jaget vekk» mennene. Jeg tenkte ikke en gang på at de hadde en skjult agenda, og oppdaget ikke før etter flere minutter at lommeboka var borte.

CA48A62F-26AE-468F-A9A6-0332BB7CD0C5
Tyver tatt av lokalt politi på stranda.

Flau og forbannet kontaktet jeg straks politiet, som først bare ristet på hodet og ikke kunne gjøre noe. Da det tilfeldigvis under samtalens gang kom fram at jeg var en tidligere kollega fra Norge, satte de himmel og jord i bevegelse. De sendte ut uniformerte patruljer og flere sivile spanere. Resultatet ble som ventet negativt, da min beskrivelse av bandittene var svært tynn…

IMG_0664
Etter en større politiaksjon, og litt papirarbeid, var dagens «action» over. Vi stod igjen med 2 sykkelvesker og kopi av et spansk anmeldelsesskjema. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Politiet fortalte også at gjenger med tyver leier luksusleiligheter i Barcelona, finansiert av turistenes lommebøker. Herfra opererer de rundt i byen, og tjener enorme beløp hver måned. Ikke sjelden står det også organiserte utenlanske grupperinger bak gjengene i Barcelona.

78208C4D-93BB-4AB0-B865-3812F2BAF708

Hvordan unngå lommetyver? Les Bloggen bortebest.no

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..