»POKE er hawaiisk for rå fisk skåret i terninger. I en Poke Bowl får du derfor marinerte rå fisketerninger med et stort utvalg av grønnsaker, tang, saus og ris. Ingrediensene velger du selv rett fra disken. Totenbegrepet «rå-godt» har fått en ny mening.»
Jeg trodde først at dette var en japansk rett, men nei da! Derimot er dette en tradisjonell hawaiisk rett med lange tradisjoner. I følge den amerikanske mathistorikeren Rachel Laudan, ble Poke Bowl for alvor populær på Hawaii på 1970-tallet. Først rundt 2012 slo den an på fastlandet i USA.
Etter gjestene å dømme, er dette en rett som i stor grad spises av unge amerikanere – og da gjerne de som har et bevisst forhold til kosthold og trening.

Hawaiisk Poke Bowl har det samme kulinariske opphav som den polynesiske fiskesalaten Oka på Samoa, Ika Mata på Cook Islands og Kokoda på Fiji, i følge Laudan.
Du får også vegetarpoke og skalldyrpoke, hvis du heller vil ha det. Ofte får du også servert en suppe ved siden av hovedretten.
Hvordan bestiller man Poke Bowl? Bruksanvisningen henger vanligvis på veggen.
Liker du sushi, vil du helt sikkert også like Poke Bowl. Vi falt pladask for denne ferske og lekre retten.
Vi testet flere restauranter som serverte Poke Bowl. Denne dagen var det Uroko Cafè i Costa Mesa, rett innenfor Newport Beach i Orange County, CA.
Som i Norge har også arikanske matmyndiheter en tilsyns- og godkjenningsordning for spisesteder. Godkjenningen skal henge ved siden av inngangsdøra. Det er smart å sjekke denne, da man tross alt spiser rå fisk…
Poke Bowl får man nå også kjøpt flere steder i Norge. I tillegg til at ymse «Food Trucks» selger det, har jeg hørt at de skal ha god Poke Bowl hos Pacific Poke i Theresesgate 52 i Oslo.
Jeg har ikke testet maten der ennå, men det står på to-do-lista.