«I Pomezia tar innbyggerne gatemarkeder på det største alvor. Så da byens forrige borgermester Fabio Fucci (33) i 2013 sa nei til et gatemarked, ble han og en politimann så kraftig banket opp av byens forrige borgermester Walter Filippo Fedele (67) og Lina Pontelli (53), at Fucci og politimannen havnet på sykehuset. Etter dette er det alltid gatemarkeder i Pomezia…»
Italienere er bestemte – og tidvis hissige (sier ryktene). De har også svært lange tradisjoner med gatemarkeder. Disse holdes jevnlig rundt om i byer og på landsbygda. Her står lokale bønder, slaktere, bakere og osteprodusenter, mens andre selger alt fra truser til – ja, det meste mellom himmel og jord.

Denne muligheten for direktesalg rett fra produsent – som igjen gjør prisene levelige for «mannen i gata», har alltid vært viktig for italienere. Svært mange italienere sliter med å få endene til å møtes, og da er disse markedene viktige.

Her kan man kjøpe sko og annet til en helt annen pris (og kvalitet) enn i forretningene. Det er nok ikke siste mote fra Paris, men hvem bryr seg egentlig?

Det var denne muligheten til å kjøpe billige varer, den tidligere borgermester Fedele mente daværende borgermester Fucci ville nekte innbyggerne. DA smalt det!
Fedele og Pontell sparket og slo den unge borgermesteren. Også politimannen som kom til unnsetning, fikk samme behandling.

Tildragelsen skjedde på Piazza Independenza…hvor også Comando Polizia Lokale holder til. Dermed tok det ikke lange tiden før den utslåtte tjenestemannen fikk betydelig forsterkninger.
Den hardtslående ex-borgermester og kvinnelige medsammensvorne, måtte pent følge med de 10 metrene inn på politistasjonen.
Etter denne bataljen har det visstnok aldri vært noen diskusjon om gatemarkedene i Pomezia.

Nå kan «Fabrizzio» selge sin bufalo-mozzarella – som firmaet har gjort siden 1891. Bufalo-mozzarella kommer forresten nettopp fra regionen her.

Utvalget er upåklagelig her. Du får kjøpt det meste at både mat og det du måtte trenge til daglige gjøremål her.
Vin er noe av det eneste du ikke får du kjøpt her. Det får du til gjengjeld kjøpt i en hver kolonial.

Det bugner av frukt og grønt her. Selgerne gjør sitt beste for å rope ut sine tilbud, og helst overgå naboen både i stemmevolum og hastighet.
Mange av markedshandlerne har vært i flere tiår. Det er dette de lever av – og for.
Fram til kl 12 er det fullt trykk her. Et yrende liv av boder, lukter og masse kunder.
Så plutselig kl 13 er det siesta og markedet har forsvunnet. Alt er borte på en time!