Harpiks Klan: motorsag, punk, ild…og epler

«Årets Lysvandring vil bli husket lenge. Ikke på grunn av 4 000 fakler eller 40 000 mennesker på vandring langs en lyssatt elv. Nopp! Den vil bli husket takket være en totalt surrealistisk forestilling av Harpiks Klan. Jeg vil også tenke på dem hver gang jeg spiser epler i fremtiden.»

I år ble «Elvelangs» arrangert for 20. gang. Arrangementet langs Akerselva har de siste årene trukket anslagsvis 40 000 glade elvevandrere i alderen 0-90, som får oppleve musikk, dans og installasjoner fra amatører og profesjonelle aktører. Mer enn 100 kulturinnslag kan sees på strekningen mellom Brekkedammen og Vaterland i år.

img_4926
Denne lettere psykedeliske gjengen hadde rigget seg til på en haug på Myraløkka.

Innslagene langs elva varierer veldig, og strekker seg fra en lokale barnehager, via Den norske kirke og kirkeklokkespill, til …Harpiks Klan.

Harpiks Klan er ikke mye omtalt i den delen av Google- eller YouTube-universet jeg lever i. Det var derfor ikke lett å finne relevant informasjon om dem.

img_1345
An Apple a day does NOT keep the Sawman away.

Det grundig etterforskning har klart å bringe på det rene, er at de har bedrevet en type «avantgarde performance med ild, økser, motorsag, sagflis og passende punk-blues-rock-etnisk-hardcore» i allefall siden 2004. Muligens også enda lengre.

De omtales som «Vestfolds hardeste og vennligste karer, som kjører en tettpakka energibombe av en forestilling» – noe vi til de grader kan bekrefte.

img_4945
Hva med en ildsprutende sagfører som skreller eplet ditt?

Forestillinga er en ren eksplosjon av effekter. Her skjærer sagføreren ut en stol av en stokk – som så gis til en av de små tilskuerne. Det deles også ut epler til noen av oss, før de ber om en frivillig…

Flere av oss aner ugler i mosen, og takker høflig nei til muligheten til å bli kveldens motorsagstjerne. Når vi så ser hva den frivillige skal «brukes til», var det i grunnen helt greit. HER SER DU DELER AV FORESTILLINGA.

img_4932
I kveld kunne jeg blitt motorsagstjerne…

Harpiks Klan har gjennomført et utall konserter og forestillinger gjennom de siste 15 år. Det man imidlertid ikke skulle tro, er at de har opptrådd utenfor Kulturkirken Jacob i 2017, deltatt med treskulpturer Djupet under Kulturvandringen i Træna i 2013 – og mye mye mer. Her bør man altså ikke skue hunden på hårene.

Det viser vel da også yrkene deres. Alle jobber innen «treindustrien» – enten som tømmerhogger, trepleier, snekker, tømrer, eller kombinasjon av disse yrkene.

img_1342
Trøsten for mannen med eplet, er at sagføreren er en erfaren tømmerhogger.

Etter det bloggeren har klart å finne ut, består denne celebre Vestfoldgjengen trefagfolk av Christoffer Bjørndalen, Frode Therkelsen, Thorbjørn Kristiansen, Erlend Førre, Stian Antonsen Abrahamsen og Jan Olav «Lollo» Antonsen.

Navnet Harpiks er hentet fra den råteforebyggende vesken i trærne. Selvsagt – her snakker vi om skogens menn.

img_4939
Harpiks Klan stilte tungt utstyrt.

 Selv velger gruppa å se på ferden som en – prima samtidsreaksjon som inneholder ekstremt utadvendte uttrykk satt sammen med det innadvendte. Noe er direkte reaksjonært ovenfor samtida, annet er som en tidløs resonans ovenfor alt som er, sier Lan Olav «Lollo» Antonsen til nettavisa Gjengangeren.

img_4938
Dagens politiske markering.

Gruppa avslutter ofte sine forestillinger med dagsaktuelle politiske markeringer. Så også i kveld.