The Hill House – huset som nesten forsvant

«The Hill House regnes som den verdenskjente skotske arkitekten og designeren Charles Rennie Mackintosh’s mesterverk. Problemet var bare at huset forvitret og nesten forsvant – som asprin i et vannglass. Redningen kom via National Trust for Scotland.»

Huset ble bestilt av forlegger Walter Blackie og hans kone, og skulle være Blackiefamiliens bolig. Walter Blackie var en svært velstående og kjent forlegger som ønsket å få bygget et moderne hus i det fornemme boligområdet Helensburgh, ca 40 km nordvest for Glasgow.

Charles Rennie Mackintosh stod for selve huset, mens han og ektefellen – designeren Margaret Macdonald Mackintosh designet det innvendige i «Glasgow style».

5CC86B29-EB36-403F-82F8-3D049ECF12E5
The Hill House var et monumentalt hus da det ble bygget…og har ikke blitt noe mindre monumentalt i dag med den midlertidige «The Hill House Box».

Huset ble ved ferdigstillelsen i 1904 ansett å være grensesprengende moderne både arkitektonisk, designmessig og bygningsteknisk. Det trengtes en liten stab av ansatte for å ta seg av den daglige driften av hus, hage og familie, som ble boende i huset i nesten 50 år.

Problemet var bare at Mackintosh hadde designet et familiehjem, bygget med forholdsvis vanlige materialer og med svært værutsatt plassering, uten å tenke på annet enn arkitektur og design.

Dette straffet seg allerede fra den dagen det var ferdig. Mackintosh hadde ikke tatt inn over seg det tidvis ekstreme været og klimaet på vestkysten av Skottland. Været her er svært likt været langs den norske vestkysten, og har i snitt 190 regndager i året.

0B9AE919-3030-466A-B668-DB99E0C4C9CB
The House in The Box. Aldri før har noen «bokset inn» et så stort hus.

Allerede ved innflyttingen registrerte man store problemer. Huset var rett og slett ikke vanntett! Huset trakk vann som en svamp gjennom sementen. Vannet trakk tvers igjennom veggene og skapte store fukt- og råteskader innvendig. Dette forble et problem igjennom hele husets levetid frem til i 2019 – da redningen kom.

EE3B3ED2-E723-4CDA-BA96-BC6C9562061B
Mye av fuktproblemene bunnet i at han bevisst unnlot å bruke beskyttende stein på toppen av veggene og på toppen av alle pipene.

Fuktigheten har gjennom ca 115 år gjort at sementveggene smuldrer opp. Det er kun snakk om forholdsvis kort tid før huset vil være så ødelagt at det ikke vil være mulig å redde det.

Lokale bygningsarbeidere sa tidlig i fra til Walter Blackie at byggeteknikken Mackintosh benyttet ikke var forsvarlig, og at «construction techniques were a slave to his overriding artistic consept«. Bl.a. ble alle vegger og piper bygget uten noen form for beskyttelse mot vann og fuktighet på toppen.

6BF87D86-9405-474A-8382-27B4CFB2DE3F
Innboksingen og gangplatformene gjør at man får et utrolig godt overblikk over huset på alle nivåer. Løsningen er rett og slett genial! I bakkant sees tilleggsbygget som rommer restaurant, toaletter, butikk og informasjonsområde.

National Trust for Scotland har sammen med eierne av The Hill House satt seg som mål å bevare huset for ettertiden. Huset ansees som en uerstattelig nasjonalskatt, og det brukes derfor et stort antall millioner pund for å redde det.

«National Trust for Scotland (ekstern lenke) ble grunnlagt i 1931 og er en organisasjon som arbeider for å bevare den naturmessige og kulturelle arv i Skottland. Den tilsvarer National Trust i de andre delene av Storbritannia.»

Dette er et enormt 10-årsprosjekt, hvor byggingen av The Hill House Box kun er første delprosjekt. Dette ble gjort for å stanse/bremse forfallet og samtidig starte restaureringen av det unike huset og dets innventar. Når restaureringen er ferdig, skal boksen naturligvis fjernes.

94ED56F6-E2CD-4D2B-8D1F-A1CF02E34768
Boksen over huset sørger for beskyttelse mot regn og uvær, og gir samtidig lufting og god sirkulasjon for sakte tørking av huset.

The Hill House Box ble åpnet 7. juni 2019, på 151 årsdagen til Mackintosh. Da var også huset innvendig satt i en slik stand at det kunne åpnes for publikum.

Jeg anbefaler å sette av et par tre timer her. Det er mye å se på både utvendig og innvendig. Avslutt gjerne besøket med en bedre lunsj.

42ACE27F-1E00-4BA4-8E2E-641D73BC586A
Det er allerede foretatt betydelige reparasjoner utvendig på huset.

I 1906 ble The Hill House inkludert i The Royal Scottish Academy’s exibition. Tegninger og bilder av huset og dets inventar har blitt omtalt i utallige tidsskrifter og bøker verden rundt i årenes løp, inkludert Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland og Fourth Exhibition, Carnegie Institute Galleries.

7B896967-6C0A-45F4-B4A5-4AFCE31CA5D4
Det er kun taket som er tett. Veggene har lufting gjennom totalt 32,4 millioner metallringer, som veier hele 8,3 tonn.

Også innvendig er huset unikt og fascinerende. Hele huset er åpent og du kan gå rundt og se hvor du vil.

Jeg nøyer meg med det uvendige denne gang, da det innvendige er en blogg i seg selv.

BC3BF7E0-0FD6-4893-BF46-2B8B459B03CA
Fru Blakie’s soverom i kjent Mackintosh-stil.

Ved overleveringen av huset sa Mackintosh til Blakie: «Here is the house. It is not an Italian Villa, an English Mansion House, a Swiss Chalet, or a Scotch Castle. It is a Dwelling House.» (Dwelling house=bolighus)

Her finner du mer info om åpningstider mv. (ekstern lenke)

Kilder: nts.org.uk, wikipedia.com og nrk.no

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..