Bli med «M/B Øya» gjennom Blindleia – sommerens flotteste rutebåttur

«M/B Øya kjører daglig strekningen Lillesand – Kristiansand – Lillesand. Båten er en av få gjenlevende rutebåter som fortsatt går i fast rute om sommeren. Den dyktige og svært kunnskapsrike kapteinen – svensken Markus Ljungqvist, gjorde sammen med unik kystnatur dagen til sommerens flotteste maritime opplevelse.»

Befinner du deg i Kristiansand eller Lillesand i sommer, anbefaler jeg på det varmeste å sette av en halv dag til denne unike rutebåtturen. Mer detaljert informasjon om rutetider mv. finner du i lenken lenger ned i teksten.

Vi snublet ganske tilfeldig over denne turmuligheten på Google, da vi satt på hotellet i Kristiandsand og ville utforske nærmiljøet under vår Corona-Norgesferie.

Klar til avgang fra Kai 6 i Kristiansand kl. 14.00.

Valget stod mellom M/B Øya hos Blindleia Charter AS, eller en annen båt som hadde et skjærgårdscruise. Valget ble enkelt, da Blindleia Charter AS var den eneste arrangøren som hadde forhåndsbestilling av billetter – noe som var viktig for oss, da vi ikke ville risikere å stå lenge i kø og ikke komme med. Bekreftelsesmailen med reservert plass, kom også raskt og greit.

De beste plassene er de som sees på bildet. Her var utsikten helt fantastisk.

TIPS: Kom i god tid. Blindleia Charter oppgir frammøte seinest 13.30. Kom gjerne litt før, hvis du vil velge sitteplass. Anbefaler å sitte foran styrhuset, ikke på sidene langs styrhuset, eller bakerst.

Det er mulig å kjøpe is, kaffe og ymse annet å spise og drikke under veis. Du finner også rutetider og annen praktisk informasjon her (ekstern lenke)

Kaptein Markus Ljungqvist fra mitt eget fødeland Sverige, er hjemmehørende i Nittedal, og bistår i disse Coronatider rutetrafikken på Sørlandet. Vanligvis jobber han som kaptein i Oslofjorden.

Det er ikke mulig å fortelle om denne turen, uten å trekke frem kaptein Markus. Han «gjorde turen». Han stod ved roret og øste ut en unik samling historier, anekdoter, fakta og moromheter under hele den tre timer lange turen. Dette forvandlet båtturen til en opplevelse og tidvis en reise tilbake i tid.

Til tross for at båten er historisk, antikvarisk og gammel, var høytaleranlegget moderne og velfungerende. Alle ombord hørte derfor god samme hvor de satt – noe som var litt viktig, siden historiene til kapteinene var gode. Det er ikke en selvfølge hverken til vanns eller lands.

Et stykke ut i Østergapet lå Kongeskipet Norge for anker. Kronprinsfamilien var visstnok på besøk på en av øyene her.

Dette er nok en båttur for oss som har levd noen år. Vi kan sitte og se oss rundt, nyte luktene, lydene og den fantastiske utsikten langs ruta. Rett og slett en drømmetur.

Man føler tiden står stille i den man sakte og rolig tøffer innover blant trange sund og øyer. Hyttefolk vinker og ringer tidvis med bjeller – som besvares av båtens egen bjelle.

…tenker jeg holder meg til vi ankommer Lillesand 😉

De yngre vil nok slite lett mer her, da det ikke er mye å bevege seg på, og det mest spennende ombord er å gå på do…som vel egentlig kan være spennende nok.

Dette er norsk skjærgård på sitt desidert beste.

To barnefamilier som reiste med oss, brukte en del overtalelse og penger på is og brus, for å dempe den gryende mytteristemningen blant de unge. De så ingen grunn til å reise med rutebåt hjem til Lillesand, når bilene stod igjen på brygga i Kristiansand. Redningen kom etter hvert via kapteinens historier, som også fenget mytteristene. Bra jobbet kaptein!

Jeg tilbrakte en drøy time på brua hos kaptein Markus. En usedvanlig trivelig, kunnskapsrik og sosial kar.

Vi tok turen én veg. Det er selvsagt også mulig å starte i Lillesand kl 10.00, og reise begge veger samme dag.

Fordelen med dette er at man kommer tilbake til startpunktet. Vi returnerte med rute bussen til Kristiansand, noe som fungerte perfekt. Da rekker man også en rusletur og matbit i Lillesand før retur til storbyen.

Vi spiste en usedvanlig lekker fiskerett hos Hos Oss på Fiskebrygga Lillesand. Anbefales.

Vi passerer sundet mellom fastlandet og Furøya.

De idylliske stedene langs blindleia ligger som perler på en snor.

Brekkestø med det kjente grønne Kronografhuset.

Selv en blogger oppvokst i nærheten av Mjøsa – dog på Den rette siden, kan bli misunnelig på dette.

Østergapet mellom Rabnesvika og Tømmerstø.

M/B Øya har en lang og interessant historie. Du kan lese hele historien her (ekstern lenke)

Justøy bru som går fra fastlandet og over til nettopp…Justøya.

Vi nærmer oss Lillesand når vi ser Justøy bru, og den offisielle enden på Blindleia.

Jeg skal ikke fortelle historien her, men la den ligge til du hører den av kaptein Markus.

Dette ble den flotteste maritime opplevelsen under Covid-sommerferien 2020.

Skulle du ikke rekke å ta denne turen i år, kommer det helt sikkert flere muligheter. M/B Øya har gått i rute her siden 1940, så den går nok til neste år også.

PS: Dagens rutebåt er den tredje båten med samme navn som har dekket rutetrafikken på denne strekningen.

Tar du en tur med den historiske båten, vil du i tillegg til å få en unik maritim opplevelse, være med og støtte et av museumsfartøyene i Lillesand.

3 kommentarer

 1. Dette var flott..
  Det viktigste er naturopplevelsen.
  Men like viktig påmeldingen av at dette er et historisk fartøy.
  Takk
  Mvh atle

  Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..