Svandalsfossen – en mektig opplevelse langs Nasjonal turistveg Ryfylke

«Kombinér en av de nasjonale turistveg-strekningene i Ryfylke med dyktige arkitekter, trapper i cortenstål og stein, legg til en mektig foss med fall på 180 meter – og vips: du har en naturopplevelse av de sjeldne.»

Dette er den første i en liten rekke blogger om forskjellige vegstrekninger og naturopplevelser fra nettopp de nasjonale turistvegene i Ryfylke.

For å få full nytte og forståelse av denne bloggen om Svandalsfossen, anbefaler jeg å først lese bloggen min om Nasjonale turistveger. Da får du litt mer kontekst til hvorfor man bør reise langs blant annet fylkesveg 520 langt vest i Norge.

Haga & Grov AS Sivilarkitekter MNAL & Helge Schjelderup Arkitektkontoret Schjelderup & Gram har gjort fossen tilgjengelig på en imponeremde måte. Den er også delvis tilgjengelig for rullestol.

De rustfargede (cortenstål) byggverkene er et godt kjennetegn på at du kjører langs nasjonale turistveger, og har kommet til et sted du BØR stanse.

Skjermdump fra nasjonaleturistveger.no

Svandalsfossen ligger langs fylkesveg 520, 6 km sør for Sauda, og er en den nasjonale turistvegen Ryfylke.

Det er alltid gode parkeringsmuligheter ved severdighetene langs de nasjonale turistvegene til Statens vegvesen. Så langt det er mulig er de også HC-tilrettelagt.

Jeg anbefaler på det sterkeste ha med seg en regnjakke på fotturen oppover juvet. Stiene og trappene gir tilgang til nærkontakt med fossen på en svært trygg, men tidvis våt måte.

Man kan følge stier og trapper fra bunn til topp på fossen.

Man kjenner virkelig kreftene i fossen når man kommer nærmere. Brølet av fossen forsterker også inntrykket ytterligere. Dette er en mektig foss!

Det er rasteplasser og platåer oppover langs fossen, som passer perfekt til å nyte både kaffe og utsikt.

Beregn god tid på veg både oppover og nedover. Trappene er lange og terrenget er bratt.

Den gråskjeggede bloggern er godkjent dronepilot. Her er ett av filmopptakene.

Kraftig vind, tidvis turbulens og lokalt «styrtregn» gjorde deler av flyginga krevende. Drona stod i mot naturkreftene og leverte både film og bilder.

Det øverste fallet er på 40 meter.

Svandalsfossen er en foss i Svandalselva, sør for Saudasjøen i Sauda kommune i Rogaland. Fossen har flere trinn med fall på til sammen 180 meter. Den øverste delen av fossen har 40 meter fritt fall.

Kombinasjonen av en brølende foss, monumental natur og cortenstålkonstruksjoner har blitt synonymt med de nasjonale turistvegene.

Det er totalt 540 trappetrinn fra fjorden og opp til fossen. Anlegget ble offisielt åpnet 4. mai 2007 av Statens vegvesen. Dette var den første attraksjonen på det som seinere skulle bli Nasjonal turistveg Ryfylke.

Til slutt passer det godt å la en av bøndene i Sauda få det siste ordet:

Du finner den her:
https://goo.gl/maps/ut5MGDqb7iDp4SQx9

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..