Marché de Riez – kortreiste delikatesser fra Provence

«Er par timers kjøretur innover i landet fra kystbyene Antibes og Cannes – i regionen Alpes de Haute Provence, finner du den lille landsbyen Riez. Kom hit på onsdag eller lørdag, da får du med deg det lokale markedet «Marché de Riez». Her får du kjøpt det meste du trenger av franske delikatesser…og fjærmadrasser!»

Er du på ferie langs den franske rivieraen, eller Côte d’Azur som det egentlig heter, har du sikkert allerede vurdert å leie bil og utforske landsbyene og områdene innover i landet? Gjør det! Du vil garantert ikke angre.

En svært viktig del av er slikt besøk, er nettopp å oppleve det fantastiske landskapet, maten, luktene og menneskene her.

Utvalget er enormt, og luktene himmelske.

I mylderet av muligheter, er det ikke mer avansert enn at du setter deg i bilen ved kysten og kjører vestover. Sett gjerne Riez som første stopp på turen. Du finner den her: https://goo.gl/maps/QQ2sqAUMJZSnGcZd8

Både gater og parkeringsplasser fylles til randen hver markedsdag.

Marché de Riez er åpent fra klokka 08 til 13. Parkering finner du gratis på jordene og områdene rundt landsbyen, da hele sentrum er avstengt for biltrafikk.

Utvalget er upåklagelig.

Folk går «mann av huse» når det er markedsdag. Landsbyen fylles opp av lokale matprodusenter, innbyggere i alle aldre fra Riez og områdene rundt – i tillegg til en god slump turister.

Tørket svinekam. Det smakte halvgodt – og særdeles kraftig krydret.

Man bør sette av minst et par-tre timer her. Det er mye å se og smake på, og smaksprøver får man ved hver bod. Sånn sett kan man bli halvmett bare av smaksprøver.

Utvalget av krydder er enormt.

Du må også påregne litt ventetid på kaféene og restaurantene, da de er i kraftig mindretall i forhold til etterspørselen.

Det enkleste og beste er derfor å kjøpe lunsjen din på markedet.

Laila handler lunsj.

Det er en opplevelse å rusle rundt og lukte, smake og se. Det meste selges her, fra sko, klær, ost, kjøtt, frukt, grønnsaker, redskaper, bakverk…og madrasser!

Her er det bare å velge og vrake.

De fleste av forhandlerne i bodene, er lokale bønder som selger avlingene sine her på fast basis. De kommer fra områdene rundt Riez, som bl.a. Valensole, kjent for sin produksjon av lavendelprodukter.

Du kan lese mer om det i bloggen min her: https://trondkristoffersen.no/2017/07/03/lavendeldyrking-mektig-natur-og-smale-veger-i-provence/amp/

Lavendel brukes i en lang rekke produkter – inkludert honning.

Området rundt Riez har betydelig produksjon av trøfler, honning, lavendel, ost og andre meieriprodukter. Spesielt lavendelhonning er populært og særegent for regionen.

Det bugner.

De fleste innbyggerne i landsbyen bruker markedsdagene som faste handledager. Da kjøper de både mat, klær og det de ellers måtte trenge. Riez, som ble grunnlagt i det første århundret e. Kr. er et naturlig knutepunkt for hele området.

Her får man søthungeren dekket.

Det selges store mengde nougat og andre søte desserter på markedet. 10-20 kg’s nougat-«klumper» er et av flere varemerker for Provence. Ofte tilsetter man også lavendel til smaken.

Å kjøpe 2-5 kg om gangen, er helt vanlig. Godt det kun er marked 2 ganger i uka.

Her får man lørdagsgodteri for resten av året.

Toffee er er annet svært populært og kjent produkt fra regionen her. Utvalget med forskjellige smaker er enormt.

Luktene fra bodene overgår hverandre.

Bare 20 minutters kjøretur, kan du besøke denne landsbyen: https://trondkristoffersen.no/2021/07/27/landsbyen-moustiers-sainte-marie-regnes-som-en-av-de-vakreste-i-frankrike/

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..