Med Ford Mustang Convertible på den verdensberømte Daytona Beach i Florida

«Tenk å kjøre en ur-amerikank Ford Mustang nedover Daytona Beach, med The Beach Boys på stereoen, og havet buldrende inn fra siden. Man kan bli små-religiøs av mindre.»

Lyden fra Atlanterhavet forsterker den helt spesielle følelsen av på stranda. The Beach Boys gjør det hele perfekt! 📷 Laila Kristoffersen

Daytona Beach regnes av svært mange som motorsportens vugge. Alt startet på stranda her med «Daytona Beach Road Course» – forløperen til NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing, LLC).

Banen ble uoffisielt åpnet i 1902 av grunnleggeren av Oldsmobile, Reo Motor Car Company og Winston Motor Carriage Company.

Den legendariske Blue Bird med en 36,7 liter (!) Rolls Royce V12 motor med 2300 hk
Foto: carthrottle.com

Mellom 1905 og 1935 ble det satt hele 15 hastighetsrekorder her (både for bil og mc), inkludert verdensrekorden på 276 mph (445 km/t) i 1935 av Sir Malcolm Campbell med sin legendariske Blue Bird.

En motorhistorisk strand fotografert med drone 120 år etter starten. Bilder er tatt ved solpppgang, før stranda åpner for bilkjøring. Vi bor naturligvis «på stranda» i hotellet til venstre.

All verdens topp-sjåfører og bil-ingeniører ble tiltrukket av miljøet på Daytona Beach. Blant den var selvsagt også Henry Ford, Louis Chevrolet og Fred Dusenberg.

Stranda ble raskt et samlingssted for motorinteresserte over hele verden. Helt fra oppstarten i 1902 har stranda vært åpen for publikum som ønsker å kjøre sin egen bil eller mc på den gamle racingbanen – og samtidig kunne sole seg og bade.

Den harde hvite sanda var ett av flere momenter som gjorde nettopp Daytona Beach så egnet for bilkjøring.

Og slik har det fortsatt frem til i dag – dog ikke uten sverdslag. Til tross strandens kjendisstatus og turistmagnet, forsøkte borgermester Larry Kelly i 1985 å få til et forbud mot kjøring på stranda.

Standard badeposisjon for mange fastboende her i Daytona Beach.

Bakgrunnen til forslaget var flere trafikkulykker mellom biler og badende forgjengere. Selv om begrunnelsen var god, var motstanden mot forbudet formidabel, og ble nedstemt. I stedet fokuserte man enda mer på trafikksikkerhet på stranda.

Også en gråskjegget kar fra Norge kjenner sin besøkelsestid. Dette er min andre tur hit. Den første var i 2015, da med en Chevrolet Camaro Convertible . 📷 Laila Kristoffersen

Derfor kan en hver med bitte litt bilinteresse fortsatt ta seg en tur ned Silver Beach Vehicle Access Point, betale 20 dollar, for så å kjøre ut på den historiske stranda.

“Drive with your headlights on, windows down, observe the 10 mph speed limit, watch for pedestrians, especially children, and enjoy your day.”

Og det er virkelig en spesiell følelse å kjøre ut på denne stranda. For meg var dette like magisk i dag som i 2015.

Bare ett ord dekker dette: magisk! 📷 Laila Kristoffersen
(Støyen på filmen er som du sikkert hører havet.)

For en kar fra Norge fremstår det som surrealistisk å kunne kjøre bil på en 37 km lang og 150 meter bred (ved lavvann) strand. Her leker barn, noen jogger eller sykler, og enda flere bader og soler deg.

Fartsgrensene og opptreden bak rattet håndheves strengt.

De mobile lifeguards her har myndighet til å håndheve lov og orden på stranda, gjennom lokal politimyndighet – begrenset til stranda.

Badevaktene patruljerer hver sine del av den 37 km lange stranda.

Det er en rekke regler for hva man kan og ikke kan gjøre her. Det er forbudt med dyr på stranda, alkohol er forbudt, og biler skal parkeres på korrekt måte.

Slik parkeres bilen – vinkelrett i forhold til kjøreveien, og ikke innenfor stolpene som sees til høyre for bilen. 📷 Laila Kristoffersen

Hvert år kommer det rundt 8-11 millioner turister til byen og stranda. Da er det kø for å kjøre her.

Er man motorinteressert, stemmer dette godt.

Daytona Beach er også treffsted for en rekke motorsykkel-arrangementer gjennom året. Disse trekker naturligvis også ned til stranda.

Is selges selvsagt fra bil her.

Neste mc-arrangement er Daytona Beach Bike Week i mars 2023. Det ble startet i 1937, varer i 10 dager og trekker rundt 500 000 mennesker til byen og stranda.

Yes, this IS America!

MEN, det finnes stille og rolige stunder her på stranda også: soloppgangen er fantastisk. Blikk stille, noen fisker, andre tar morgentrimmen, og noen nyter en stille stund med meditasjon eller yoga.

Her kan du la tankene flyte.

Denne unike stranda er smekk full av historie, lyd, stillhet, lukter og synsinntrykk. Får du muligheten – sving innom. Du vil garantert ille angre.

Dette er nok ikke vår siste gang hit.

Litt praktisk informasjon til slutt:

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..