Daytona Beach: før og etter orkanen «Ian’s» herjinger

«Av de totalt 119 menneskene som så langt er registrert som omkomne etter Orkanen «Ian» i Florida i slutten av september 2022, var 5 hjemmehørende i byen Daytona Beach. Alle disse hadde druknet. Vi bodde her noen dager, men evakuerte dagen før Orkanen kom. Nå er vi tilbake.»

Selv om Daytona Beach er mest kjent som en fantastisk strand hvor man kan kjøre bil (intern lenke), er det også en by i Volusia County i Florida med ca 72 000 innbyggere.

Orkanen traff byen hardt, og forårsaket store skader på Volusia County’s kystlinje. Betydelig erosjon etter den påfølgende flommen, har i tillegg gjort at bygninger, murer og andre byggverk helt eller delvis har kollapset.

Det ligger tonnevis med inventar fra hotellene langs North Atlantic Avenue/Scienic Route A1A.

På dagen to uker ette at orkanen herjet, er vi tilbake en kort tur. Vi er på veg sørover fra St. Augustine mot Ft. Lauderdale. Vi kunne ikke passere Daytona Beach uten å se hvordan det stod til her. Hvor store er skadene, hvordan ser stranda ut? Så mange spørsmål vi ønsket svar på.

Noen orkanerfaringer og enkle tips hvis du skal reise til Karibia i orkansesongen (1. juni til 30. november), kommer nederst i dagens blogg.

Hjemmet er borte. Hele boligområder er rammet av vinden og flommen.

Bare i området Ponce Inlet, rett sør for Daytona Beach (altså stranda, ikke byen), er det meldt om 500 bolighus med betydelige vind- og vannskader.

På svært kort tid kom det nesten en halv meter regn. Det gjorde at de fleste av de som druknet, ble funnet i bilene sine – på veg bort fra flommen.

Disaster Recovery Team. Langs hele Daytona Beach jobbes det med å redde det som reddes kan i de store hotellene.

«Dette er betydelige og omfattende skader», sa county Public Works Director Ben Bartlett til lokale medier. Han sa videre «Det er verre enn orkanen Matthew i 2016». Den gangen kostet orkanen USA samlet 10,3 milliarder dollar.

Aftermath. Oppryddingsjobben virker uendelig stor.

Så langt har innbyggere og bedrifter bare i Volusia County meldt inn skader for 156 millioner dollar, tilsvarende 1,66 milliarder nkr.

Når vi i tillegg vet at vestkysten med blandt annet Fort Myers ble betydelig hardere rammet, vil «Ian» bli den dyreste og mest dødelige orkanen i USA siden 1935.

Tatt av stormen. Daytona Beach slik vi kjenner den er «borte».

Den historisk store orkanen og påfølgende flommen, gjør at lokale og nasjonale myndigheter nå skal vurdere ytterligere forebyggende tiltak før neste orkan. Vi vet alle at den vil komme.

Dagen før orkanen. Daytona Beach-påkjøringen 27.09.2022.

Her ved Daytona Beach-påkjøringen ved Silver Beach Avenue, kjørte jeg bilen ut på stranda for to uker siden. Endringene er enorme!

2 uker etter orkanen. Daytona Beach-påkjøringen 12.10.2022. 📷 Laila Kristoffersen

Mannen i resepsjonen på strandhotellet vårt fortalte at myndighetene hadde evakueringsplaner for hele kysten, men at det ikke ville bli aktuelt nå. Orkanen ville jo ikke komme til oss. Så feil kan man ta.

Det hamstres vann. Myndighetene anbefalte folk å skaffe seg en lite vannlager – og folk fulgte anbefalingen.

Boksmat og vann forsvant fra butikkene dagen før orkanen kom.

Restriksjoner måtte innføres på vannet.

Det ble aldri vann- eller matmangel i Daytona. Varetilførselen var høyt prioritert, og butikkene åpnet raskt og hadde fulle hyller kort tid etter at orkanen var borte.

Ugjenkjennelig. Et par hundre meter bak meg, til vestre ut i havet, stod jeg med bilen på bildet under. 📷 Laila Kristoffersen

15 av totalt 33 strandramper/påkjørsler for biler eller fotgjengere trenger betydelig reparasjoner. Flere er helt borte. Av 140 «beach walkovers» er 91 stengt – og vil forbli stengt en god stund.

Stille før stormen. Dagen før orkanen «Ian» kom til Daytona Beach. 📷 Laila Kristoffersen

25 prosent av countiets 247 miles (397 km) veger var dekket av flommen. Mange fikk store skader.

Open. Folk her har vært uten en orkannatt tidligere. Det meste er åpent.

99 prosent av Florida har fått igjen strømmen, og byen Daytona Beach fungerer til synelatende normalt.

Biketoberfest 2022. Bikerne får litt andre minner enn planlagt på Daytona Beach i år.

I dag 13.10.2022 starter Biketoberfest Daytona Beach (ekstern lenke) og deres 30-årsjubileum. Dette verdenskjente mc-treffet samler mer enn 100 000 bikere fra hele verden, og vanligvis over en halv million tilskuere!

Det var en stund (naturlig nok) usikkert om arrangementet kunne gjennomføres. I respekt for lokalsamfunnet som tjener gode penger og sysselsetter tusenvis av lokale, og som em hyllest til byem og stranda, blir det gjennomført.

Advokatbistand. Noen blir ikke arbeidsledige på en stund. Skjermdump: Et tilfeldig Google-søk.

En liten armada med advokater tilbyr sine tjenester om dagen. De blir ikke arbeidsledige med det første. Det foregår fortsatt en rekke rettssaker etter den forrige orkanen.

Råd og tips hvis du har tenkt deg til Karibia i orkansesongen:

  • Reiseregistrering: Registrer reisen din hos Utenriksdepartementet her (ekstern lenke). Vi registrerer oss alltid. En god og enkel forsikring.
  • Last ned appen Florida Storms. Her får du alt du trenger av værmeldinger, varslinger og tips. En svært viktig app. Den er helt konge!
  • Følg med på lokale og nasjonale nyheter. Lokale tv-stasjoner er svært flinke til å gi relevant og god orkaninformasjon, døgnet rundt. Hvis du i tillegg følger med på eksempelvis CNN eller MSNBC, er du godt dekket.
  • Er du i tvil, evakuer! Da orkanen «Ian» var på veg inn mot Vestkysten, tok vi en avgjørelse og reiste sørover, mot det som myndighetene anså som sikkert, ca et halvt døgn før de fleste andre.
  • Bestill evakueringshotell raskt. Siden vi bestemte oss for å evakuere en del timer før «alle» gjorde det, fikk vi rom ganske enkelt. Kun timer etter at vi hadde bestilt, var det meste fullt, fortalte hotellet vi evakuerte til.
  • Lager med vann og boksmat. Selv om du bor på hotell med måltider inkludert, kan det bli behov for litt ekstra.
En svært viktig app å ha i orkansesongen.
Ett av en rekke interaktive kart du har tilgang til i appen.
Følg med på lokale nyheter.
Et lite nødlager på hotelrommet skader ikke.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..