Esplanaden og fiskerne på Zeller See i Zell am See

«Østerrikske Zell am See er nok mest kjent som vintersportssted. Et besøk på vår eller sommer avdekker derimot en liten by med en flott esplanade – eller promenadestrøk, og et entusiastisk fiskemiljø.»

Zeller See er en liten innsjø på skarve 4,55 km2, som (naturligvis) har fått navnet sitt fra byen Zell am See – eller var det omvendt? Den ligger 750 m.o.h. Til tross for sin beskjedne størrelse, er det betydelig trafikk og aktivitet på den. Her er det en egen rutegående turistbåt, seilbåter, motorbåter, surfere, pedalbåter, kanoer… og ikke minst en egen armada av «fiskebåter».

Esplanaden – merket grønn, er forbeholdt fotgjengere. Skjermdump: Google Maps.

Som ellers i Østerrike og Tyskland, er det lagt godt til rette for fotgjengere og syklister. Esplanaden fungerer også som fiskeplass for et stort antall båtløse fiskere.

Syklister må velge en egen veg mellom bilvegen og esplanaden. Sykkelforbudet på esplanaden er skiltet og respekteres.

Det er plassert ut et stort antall nummererte og godt merkede «eies av myndighetene» krakker.

Brorparten av båtene her er åpenbart beregnet på og konstruert for fiske. De fleste andre flytende objektene på innsjøen det ikke ble fisket fra, var seilbåter og kanoer.

Her trengs det ikke mye vedlikehold i løpet av sesongen, når båtene står «på land».

De fleste båtene har også metalltak og bryggplass uten vannkontakt. Det er jo ganske genialt. Noen har brukt hodet her, og sparer mye tid og penger på drift og vedlikehold.

Ingen tvil om formålet til denne båten.

Fisket i Zeller See er som det meste i dette svært strukturerte og ryddige landet, grundig regulert. Bakgrunnen ligger i at innsjøen er kjent for sine rike fiskebestand, noe myndighetene ønsker å forvalte så godt som mulig.

Denne er ikke beregnet som familiebåt med fem unger.

Regelverket sier bl.a. at sportsfiske er tillatt i perioden 1. april til 30. november i tidsrommet 04-23. Det kan maks brukes to stenger eller to trollingstenger pr. person. Antall fisk du kan fiske pr. dag av flere av fisketypene, er også strengt regulert. «Skutt blir den som ikke…»

En ensom, men sikkert fascinerende sport for de som liker det. Å sitte alene timesvis er ikke noe for denne bloggeren.

Innsjøen er i følge lokale fiskemyndigheter kjent for sine mange fiskearter: gjedde, karpe, sik, conegonus, sjøørret, char, zander, ål, barbel, brasme, europeisk abbor, mort, steinbit og sild. (med forbehold om at navnene er feil oversatt)

Til tross for lavt skydekke var det flere titalls båter ute.

En rolig rusletur fra ende til ende, tar fort en times tid, pluss/minus. Sett gjerne av litt tid til en kaffekopp, badepause hos Strandbad Zell am See, eller en is i Elisabeth Park.

Et svært barnevennlig badeanlegg hos BadeMeister. 📷 Laila Kristoffersen

Deler av esplanaden går forbi sentrum i Zell am See. Bor man på hotell her, er esplanaden et perfekt sted å strekke på beina, eller ta en jobbetur. Vi bor i Zell am See-Süd, Schüttdorf, som ligger i sørenden på esplanaden.

Esplanaden følger vannkanten, og går fra venstre til høyre bildekanter. Sentrum i Zell am See til høyre. 📷 Gråskjeggbloggerns drone.

Vår overnattingsanbefaling i Zell am See er spa-hotellet Haidvogl Mavida (ekstern lenke). Merk: Vi betalte full pris, og er ikke sponset på noen måte. Vi er bare svært fornøyde etter tre netter her.

M/S Schmittenhöhe på sin daglige tur.

Du finner mer info om båtturen her (ekstern lenke)

Elisabeth Park og jernbanestasjonen.

Halvveis langs esplanadeturen, kommen du til Elisabeth Park og togstasjonen. Her er det også tilgang til sentrum via undergangen på stasjonen.

Det er en rekke kunstverk og sittemuligheter i parken.

I det esplanaden kommer inn til sentrum, møtes vi av den keiserlige hotellet, med historie tilbake til 1876. Hotellet har hatt både keisere og kongelige på gjestelisten.

Det berømte Grand Hotel Zell am See har også casino for de som ønsker i bli kvitt litt penger.
To gode venner.

De to satt der like stille begge gangene vi passerte dem. «Tale er sølv, men stillhet er gull».

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..