Ullevålseter i Nordmarka – med servering siden 1927

«Ullevålseter har blitt drevet av en og samme familie i 89 år. Dagens drivere, Reidar Otto og Gerd Ullevålseter har servert sultne turgåere i 59 år – i tillegg til jazzlegenden Louis Armstrong.»

 

img_1673

Ullevålseter var fra gammelt av seter under Ullevål gård, hvor Ullevål sykehus i dag ligger. Fra 1737 var stedet husmannsplass med fast bosetting.

I 1922 kjøpte Christiania kommune plassen og skogen. Hele eiendommen var på 4.123 dekar. I 1927 ble driften overtatt av familien Ullevålseter, som driver stedet den dag i dag.

 

img_1670

Det var mange som benyttet anledningen til en høsttur i flott høstvær den siste søndagen i oktober. Ullevålseter var som vanlig fylt opp av store og små turgåere til fots og i barnevogn, i tillegg til syklister i varierende fart. Alle med ett felles mål: pause med servering på Ullevålseter.

Ullevålseter er ett av flere knutepunkter for brukere av Nordmarka. Stedet er også enkelt å nå for de som ikke vil gå så alt for langt.

 

img_1683

Både ute og inne var det fullt hus, noe det stort sett er i helgene. Langs veggene og oppunder taket står hundrevis av premier og pokaler fra motorcross- og enduroføreren Pål Andes Ullevålseter sin lange karriere. Serveringa er enkel og grei. Toalettforholdene er enda enklere…med utedo! Bleieskiftet på barnebarnet tok jeg derfor inne på en slagbenk på kaféen.

Her har også vertskapet Reidar Otto og Gerd servert jazzlegenden Louis Armstrong, hans kone Lucille og orkestermedlemmer under deres Oslo-besøk vinteren 1959.

De ankom Ullevålseter ved 23-tiden, og forlot ikke stedet før ved 07-tiden neste morgen. Da hadde de pratet, spist, spilt og Armstrong og hele orkesteret hadde signert en stor duk (!) som lå framme.

img_0297

Gerd Ullevåseter ved det ikoniske bildet av Louis Armstrong på kanefart til Ullevålseter.

Foto: Billedbladet NÅ/Nasjonabiblioteket.

img_0295-2

Ikke mye har forandret seg her siden 1940.

Foto: Karl Harstad, ca.1940/oslobilder.no

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..