Strada delle 52 Gallerie – Vegen med 52 tunneler

«Strada delle 52 Gallerie er fjellturen du alltid har ønsket å gå. Du forstod det bare ikke før du kom hit.»

Strada delle 52 Gallerie befinner seg omkring 55 kilometer øst for Torbole ved Gardasjøen, på grensen mellom provinsene Vincenza og Trentino. Kjøreturen tar ca 1,5 time og er en opplevelse i seg selv. Sett derfor av litt ekstra tid til å stoppe underveis.

img_7214

Strada delle 52 Gallerie er en av de best kjente og i dag mest besøkte italienske militærveier fra 1. verdenskrig. Den ble bygget for å kunne bringe forsyninger til stillingene ved Pasubio i stillingskrigen i de sydlige Dolomittene. Vegen ligger på sydsiden av fjellmassivet Monte Forni Alti.

img_7133

Startpunktet på turen ligger like ved Passo Xomo. Det er godt med parkering her. Husk 6 euro i kontanter til parkering (gjelder da for 24 timer). Kom tidlig, da du trenger hele dagen på turen. Joggesko på beina holder lenge. Husk også godt med vann og hodelykt!

img_7143

Det mest kjente selfie-stedet: Tunnel nr. 1 Cap. Zappa. Alle tunnelene er nummerert og har navn etter italienske byer og militære ledere. Den korteste tunnelen er 8 meter, den lengste 318.

img_7194

Vegen starter ved Bocchetta de Campiglia, 1.216 m.o.h. og ender ved Porte del Pasubio 1.928 m.o.h.

img_7184

Det er en fantastisk utsikt fra vegen. Her fra et av utsiktpunktene/skyteskårene fra tunnel 14 Cap. Melchiori.

img_7196

Veien er omtrent 6.300 meter lang, og ca. 2.300 av disse er de 52 tunnelene. Stigningen er gjennomsnittlig 21 %. Siden den skulle benyttes til transport av forsyninger til fronten, har den en minste bredde på 2,2 meter. I kurvene er minstebredden 3 meter.

img_7207

Hodelykt er påkrevet i flere av tunnelene. Mange av tunnelene går i svinger og korketrekkere, som gjør at det er bekmørkt også på dagtid. Her kan det tidvis være lavt under taket og litt glatt og sleipt

img_7211

Det er godt å vite at det er en fjellhytte i enden på vegen. Her serverer de svært god mat og drikke til overraskende hyggelige priser. Her er det også toalett og fantastisk utsikt.

Husk imidlertid at du nå er ca halvveis. Returen tar like lang tid…

img_7220

Vegen er mange steder hugget inn i fjellveggen. Det frarådes å gå turen hvis det er regn. Flere steder blir det da svært glatt og sleipt. Hvis man faller, faller man langt…

map04-monte-pasubio-strada-delle-52-gallerie-rifugio-papa

Den grønne streken er stradaen. Returen tilbake til bilen går via den turkise streken rett nord for stradaen. Det er ikke noe i vegen for å gå stradaen også på returen, men man sparer betydelig tid på å gå den turkise – i tillegg til ny utsikt.

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..