The High Line Park in New York City – en oase på egne bein

«Den nesten 2,5 km lange «lineære» parken slynger seg mellom skyskrapere på Lower West Side på Manhattan, der den hever seg høyt over trafikken og folkemengden på bakkeplan.»

Parken strekker seg fra West Village og nordvest til West Side Rail Yards. Trip Advisor sine brukere har rangert parken som nr. 6 av 1.045 «ting å gjøre» i NYC – ikke uten grunn.

img_5916

Parken er rett og slett bygget oppå den nedlagte søndre delen av West Side Line. Byggingen av parken startet i 2006 og ble ferdigstilt i 2015. Det er en rekke trapper og heiser langs linja, hvor du kan komme deg til og fra parken. Også ved disse trappene er det et yrende kafé- og restaurantliv.

img_5924

Deler av den gamle skinnegangen står igjen for å minne de besøkende om fordums tider. Rett ved siden står et 5-etasjes UP (unparalleled parking) – beboerparkering etter bokhylleprinsippet.

Jeg anbefaler å starte i den sørlige enden av parken, ved Gansevoort Street, og gå nordvest over. Glem tiden og bare gå, se, stopp, nyt og spis. Sett av minst 2-3 timer til parkbesøket.

img_5917

Arkitektene har tatt utgangspunkt i det visuelle uttrykket som allerede lå i konstruksjonen. Gartnerene har i stor grad benyttet lokale planter og blomster de fant under byggingen.

img_5918

Det er en rekke benker, senger og stoler i parken. Her er det bare å slenge seg ned og nyte noen minutter New York-stillhet.

img_5922

Hva med en forestilling «Urban Theater» ved Tenth Avenue og 17 th street? Her sitter folk og ser forestillinga «Traffic in NYC» bak lydtette vinduer.

img_5923

Det er estimert ca 5.000.000 besøkende i parken hvert år. Selv om man selvsagt tidvis går i kø, er det romslig og svært avkoblende å bruke noen timer her. Parken har god kapasitet og et godt utvalg av spisesteder, isbarer og utstillinger.

img_5925

Det er stor byggeaktivitet langs parken. De siste store byggene antas å være ferdige i 2018.

Området har blitt svært populært blant unge voksne New Yorkere, og med et prisnivå som glatt overgår Oslo-tilstander.

fhl_map-1

Totalt er det brukt rundt $165,000,000 på parken. Av disse er ca $110,000,000 innsamlede midler fra private givere. DET sier litt om engasjementet for å få denne parken.

Hva med et mattips fra NYC? Ler mer her:

VW minibuss + garasje + meksikansk mat = Tacombi Nolita i New York City

Parkens egen side: Hva skjer langs The High Line?

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..