Førerbunkeren – nå en liten parkeringsplass

«Førerbunkeren – stedet hvor Adolf Hitler tilbrakte sine siste dager (perioden 16.januar – 30.april 1945), er fjernet og borte. Stedet er også bevisst gjort så unnselig som mulig. I dag er det en liten parkeringsplass, kun med en liten informasjonstavle som forteller hva som en gang lå her. Alle spor ellers er visket bort.»

img_2744

Man skal lete en stund, eller bruke Google Maps, for å finne parkeringsplassen.

Etter krigen ble bunkeren liggende urørt. Den lå tilfeldigvis i det som under den kalde krigen var «ingen-manns-land», like ved muren. Først i 1959 ble det gjort flere forsøk på å sprenge anlegget, til liten nytte. Bunkeren ble påført minimale skader.

Tiden gikk, og først i 1988-89, under byggingen av dagens boligblokker, dukket bunkeranlegget opp igjen, før det en gang for alltid ble fjernet.

Tyske myndigheter fjernet også alle spor i kart og tegninger. Dette for å forhindre stedet å bli et valfartssted for nynasister og andre sympatisører.

Slik forble stedet helt ukjent fram til 2006. Da bestemte myndighetene at det kunne settes opp en informasjonstavle, på det som noen kaller «Evil Parkinglot».

img_0406

Illustrasjon på Google Maps over bunkerens plassering på dagens vegnett.

img_0409

Modell av bunkeren. FOTO: thebunker.de

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..