Cour du Commerce Saint-Andrè i Paris – gata med olivenolje, mat og giljotiner

«100 meter vest for Odèon Metro-stasjon i Paris, inne i en liten passasje langs Boulevard Saint-Germain, ligger Cour du Commerce Saint-Andrè. Her finner du alt du kan drømme om av god mat, olivenolje, krydder, sjokolade, kaffe…og giljotiner!»

Vet du ikke hva du leter etter, eller ikke har vært her før, er sjansen stor for at du går rett forbi passasjen uten å tenke over den. Trøsten da, er at du ikke aner hva du nettopp gikk glipp av.

IMG_0650

Foto: google.com. Gråskjeggbloggern måtte ty til fotobistand, da han selv glemte å sikre dette motivet.

Passasjen ble åpnet i 1735 – og mye av det gamle sitter fortsatt i veggene. Sett derfor av litt ekstra tid i det du rusler innover. Her er nytelsene mange, både for øyne og gane. Den brolagte gata er proppfull av små spesialforretninger, kaféer og restauranter. De kan ofte se beskjedne og unnselige ut utenfra. Gå allikevel inn og ta en kikk.

IMG_9230

Den mest kjente restauranten her er  Le Procope. Dette er Paris sin eldste restaurant – fra 1686. God mat og vel verdt et besøk.

IMG_0649

I Cour du Commerce Saint-André nr. 8, driver Marie sin Epicerie fine, eller delikatesseforretning, med olivenolje og krydder. En svært trivelig engelsktalende pariserinne med et stort hjerte for gode oljer.

IMG_9186

Her finner man et ganske unikt utvalg av olivenoljer.

IMG_9187

Her er det klart for prøvesmaking. Du kan kjøpe i litervis hvis du ønsker.

IMG_0646

Forretningen er verdt et besøk, selv om du ikke skal handle. Vi handlet flere flasker, men angrer på at vi ikke kjøpte enda flere.

Hvor kommer så GILJOTINEN inn i bildet når denne gata omtales?

I nabohuset til Marie og hennes olivenoljeforretning – i nr. 9, bodde den tyske ingeniøren Tobias Schmidt. Schmidt og hans franske kollega Antoine Louis bygde her den første prototypen på giljotinen med skråstilt egg – til forskjell fra de tidligere med rund egg. De bygde seinere en rekke giljotiner for de franske myndighetene.

Det ble først gjort en rekke forsøke med døde sauer hjemme hos Tobias i nr. 9, før den franske fysikeren Joseph-Ignace Guillotin fremmet forslag overfor nasjonalforsamlingen om å bruke denne som standard metode for alle som ble idømt dødsstraff i Frankrike.

Giljotinen ble som kjent brukt i rikelig monn frem til siste hodekapping i 1977. Giljotinen ble formelt avskaffet først i 1981 (!).

Exécution_de_Marie_Antoinette_le_16_octobre_1793

Bilde: Kunstner ukjent. Forestiller Marie Antoinette som ble et hode kortere 16. oktober 1793.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..