Kongevegsmarsjen langs Nærøyfjorden – en nasjonalromantisk drømmetur

«Det er som å vandre i et Theodor Kittelsen-maleri. Fjellene reiser seg loddrette opp fra fjorden, kyr og geiter beiter langs smale striper med beitemark mellom fjord og fjell, og båter siger stille utover og innover fjorden. Himmelen er skyfri og fjelltoppene er snøhvite. Stort nærmere norsk nasjonalromantikk er det ikke mulig å komme. Ja, vi elsker dette landet!»

Vi kom inn Nærøyfjorden fra Kaupanger dagen før, og fikk førstehånds forståelse for hvorfor turister kommer fra alle verdens kanter for å oppleve fjorden og området rundt.

Den 17 km lange Nærøyfjorden og området rundt kom inn på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Etter dette har tilstrømningen nesten eksplodert i sommersesongen.

Når tilfeldighetene gjorde at vi var i Gudvangen samme dag som den årlige Kongevegsmarsjen gikk av stabelen, var det enkelt å ta frokosten sammen med soloppgangen på Dampskipskaia i Undredal, før vi troppet opp i Gudvangen.

IMG_0665

Vi følte oss nesten som utenlandske turister, her vi stod blant lokale turgåere. Ut fra dialekta å dømme, var alle de andre på brygga svært så lokale. Vi var nok de eneste uten postnummer 5747 Gudvangen i gruppa.

IMG_0663

Kongevegsmarsjen startet ved Bleiklindi,  en 10 minutters båttur utover fjorden fra Gudvangen. Herfra var det ca 5,5 km frem til endepunktet gården Styvi. Det ble anslått å bruke ca 1-1,5 time på turen. Da har man også tid til å nyte naturen og ta bilder. Matpause trenger du ikke, da det er god servering i «mål».

IMG_0660

Kongevegen varierer fra åpne beitemarker, til stier og smale håndstablede veger.

I tidligere tider ble all post mellom Oslo og Bergen fraktet langs denne ruta – Den Kongelige postvegen, som ble bygget i 1660. Mer historikk finner du her

IMG_0661

Vi passerte også flere bekker og fossefall. Naturen kommer tett på og blir tidvis voldsom. En fantastisk opplevelse.

IMG_0662

Man må ta seg til til å stoppe, nyte og ta opplevelsen inn over seg.

IMG_0659

Kongevegen ligger svært integrert i terrenget. Dette var et bevisst valg, da snø- og jordras raskt rev med seg deler av vegen. Det var da viktig å bygge den så godt vernet som mulig i terrenget. Allikevel måtte den jevnlig bygges opp igjen.

IMG_6495

Noen steder går Kongevegen helt nede i fjordkanten. Flere av fjelltoppene rundt fjorden strekker seg over 1.700 meter over havet.

IMG_0658

Vel framme ved Styvi gård, blir vi tatt i mot av 3 generasjoner Hov. Her er det utdeling av diplom til alle.

Eldstemann og eneste fastboende på Styvi – Botolv Hov (f. 1922) har også vært på NRK i serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

IMG_0657

Styvi har som gammel postveg, også eget postkontor. Dette er ett av verdens minste. Her kan de samlerinteresserte få seg et poststempel av de sjeldne.

Styvi var en del av postruta frem til dampbåtene overtok i 1858. Styvi har allikevel fortsatt den dag i dag sitt eget postnummer: 5748 STYVI.

IMG_0656

Etter målgang kan man få kjøpt fersk grillmat, kaffe, kaker og annet. Det er også åpent i museet på Styvi.

Returen til Gudvangen tas med båt, som har jevnlige avganger utover ettermiddagen.

Du kan lese mer om Styvi her

Er du først i Gudvangen, ta da også denne turen: Aurlandsfjellet – en nasjonal turistveg gjennom urørt terreng

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..