«I snart 4 uker har jeg reist på kryss og tvers i California, Arizona, Nevada og Utah og drukket kaffe på et utall steder. Ikke før jeg kom til Dana Point, sør i California, fant jeg skikkelig god kaffe – selvsagt brygget av en australier!»
Karen O’Connell kom til California fra Australia i 2001. Da hun forsøkte å finne en god kafé med kaffe uten amerikansk sirup og ymse tilsetningsstoffene, gav hun opp.
Australiere – eller «aussies» som de kaller seg selv, er kresne på hva de drikker. Det endte – i kortversjon, med at hun startet sin egen kafé: CRANK AND GRIND, langs Pacific Coast Hwy, midt i Dana Point.
Hun var også med og startet opp Bike Religion -sykkelsjappe og verksted som også er en del av konseptet.
Det var også tidligere sykkelverksted og kafé her. Da var det sykkelreparatøren som lagde kaffe mellom dekkskiftene. En heller dårlig kombinasjon…som gav reparerte sykler, men middelmådig kaffe.
I dag er det lokal kvalitetskaffe og organisk mat som gjelder for Karen. – I believe in building relationships with our customers, sier hun. Det merket jeg også godt i det jeg kom inn. Selv om hun egentlig satt opptatt i et forretningsmøte i hjørnet på kafeen, var hun raskt bortom og hilste på meg.
Besøket fra det kalde nord ble ikke mindre populært hos aussien da det fremkom at Gråskjeggbloggeren ønsket å omtale etablissementet hjemme i Norge.
Navnet Crank and Grind kommer av sykkelKRANK og kaffeKVERNING – naturligvis. Her får man jo begge deler.
Baristaen Rachel tok seg av kaffebryggingen i dag. En svært trivelig ung dame, med et stort ønske om en gang komme til Norge på besøk, helst rundt juletider. Hun ville oppleve SNØ!
Crank and Grind-konseptet så ut til å fungere. Her kommer folk ruslende inn døra med sykkelen. Først leveres velocipeden til Reodor Felgen og hans hjelpere. Jenta bak disken er nok heller en lokal versjon av Solan Gundersen. Ludvik sitter litt mer forsagt bak Mac’en.
Mens Reodor fikser sykkelen hos Bike Religion, tar man så en kaffe og kortreist mat hos Crank and Grind. Her er det sittplasser både ute og inne.
Etter noen uker her, har jeg lagt merke til at amerikanere i stor grad foretrekker å sitte innom hus, slik som her. Vi turister og nordmenn, trekker ut med en gang vi ser sola. Derfor var jeg den eneste gjesten som satt ute i dag og nøt nydelig sommervær.
Når Reodor er ferdig og kaffen fortært, er det bare å handle litt ekstrautstyr…og sykle hjem.
Karen har altså dratt konseptet coffee-to-go litt lenger: Crank and Grind.
Kaffen er organisk, fair trade og kvernet lokalt. Ingrediensene til maten er også kortreist og av god kvalitet.
Er du i nærheten – med eller uten punktert sykkel, stikk innom. Du finner den en litt drøy sykkeltur midt i mellom Los Angeles og San Diego.
Én kommentar