«Den legendariske amerikanske tegneren Elzie C. Segar fikk ideén om sjømannen Popeye the Saylor – eller Skippern som vi kjenner han best som, da han så den norske sjømannen Olaf «Oli» Olsen på Santa Monica Pier i Los Angeles, en gang i 1929. Resten er tegneseriehistorie.»
Hvem som var den egentlige Popeye the Saylor, har blitt diskutert og «kranglet» om i flere tiår. Flere hevdet å kjenne sannheten. Bl.a. skulle han ha vært en polsk saloon-arbeider, eller bartender. Tegneren selv holdt dette tett om brystet, og fortalte det visstnok aldri til noen. Heller ikke hovedpersonen selv – Olaf, sa noen gang noe om dette.

Det var under lørdagens rusletur på nettopp Santa Monica Pier, jeg fikk idéen om denne bloggen. Jeg kom over et bilde av Popeye og litt kort informasjon om at idéen om han var unnfanget nettopp her ved piren.
Ytterligere graving i digitale historiebøker, resulterte i oppdagelsen om hans NORSKE opphav. Enda større grunn til å blogge om Popeye…eehh Olaf!
Det er nå endelig og behørlig fastslått at det er den norske emigranten og sjøkapteinen Olaf «Oli» Olsen som er kilden til tegnerens verdenskjente, hardtslående og spinatspisende sjømann.
Det er historikeren James (Jim) Harris som fant ut dette, da han jobbet med boka «Santa Monica Pier: A Century of the Last Great Pleasure Pier». Olaf Olsen har da også fått plass og bilde i denne boken.

Olaf Olsen (t.h.) kom fra Norge etter å ha blitt pensjonist hjemme i Norge. Han var utdannet marineoffiser, og var en svært erfaren sjøkaptein da han emigrerte og kom til LA og Santa Monica.
Har skaffet seg etter hvert flere små fiskebåter, og gjorde det bra, selv i tiden etter Det Store Krakket. Han ble etter hvert en lokal kjendis og hedersmann, da han lånte ut noen av båtene sine til arbeidsledige, slik at de kunne skaffe sine familier er levebrød. Han gav også ofte en del av overskuddet av dagens fangst til lokale trengende.

Mulig var det nettopp dette tegneren Segar fattet interesse for, da han satt i sin robåt rett utenfor piren og søkte etter idéer sammen med sin assistent. Denne roturen var en fast rutine i flere år for han.
Hans faste assistent (og roer) gjennom alle år, Bud Sagendorf, har i ettertid fortalt at de aller fleste idéene kom utenfor piren…vippene i en liten robåt.
Sagendorf overtok da også tegnerjobben av Popeye etter Segar’s tidlige død. Segar døde 43 år gammel av leukemi.

Olaf Olsen vet man ikke mye om, annet enn at ble boende i Santa Monica til sin død i 1950.
Santa Monica-avisa Evening Outlook, omtalte også Olaf Olsens kobling til Popeye i dødsannonsen.

Norske Olaf Olsen er for alltid skrevet inn i tegneseriehistorien som den virkelige Popeye the Sailor.