Gibraltar-apene på The Rock – søte skapninger eller organiserte tyver?

«Lommetyvene i Barcelona blir som amatører å regne i forhold til mestertyvene på Gibraltarklippen «The Rock». Gibraltar-apenes evne til å sjarmere i senk offeret – før de napper mobilen, veska eller sjokoladen, er viden kjent. I neste øyeblikk er de verdens søteste skapninger. Mitt beste råd er derfor: hold på utstyret!»

De verdenskjente haleløse berberapene – bedre kjent som Gibraltar-aper, er de eneste ville apene i Europa, og har vært her på fjellet i uminnelige tider. Ingen vet heller med sikkerhet hvordan de kom hit.

Et av sagnene om dem sier at de kom via en hemmelig tunnel under Gibraltarstredet fra Afrika. Denne tunnelen skal nå være forsvunnet…antagelig etter noen apestreker.

IMG_5381
Far og sønn foran Peak Highest Point

Det er videre sagt fra myndighetshold at «Den dagen Gibraltar-apene forsvinner, forsvinner Gibraltar». Akkurat DET kan de ha rett i. Det er ikke mindre enn ca 7 millioner besøkende på The Rock hvert år – og de fleste kommer for å oppleve apene. Apene er en av de desiderte hovedattraksjonene på halvøya.

IMG_5408
The Rock sett sør fra. Gibraltar sentrum og havn til venstre.

Apene holder til i furuskogen som dekker den øverste delen av The Rock (426 m.o.h.) Myndighetene på Gibraltar tar seg svært godt av apene som blir sett på nesten som en nasjonalhelligdom. Ja, de trekker jo turistene!

Apene har egen helsetjeneste – veterinær og dyrepassere, som passer på dem daglig. Får apene skader eller sykdommer, kommer Dr. Dyregod med dartvåpenet. De blir skutt med bedøvelsespiler, behandlet og sendt ut igjen. Her er det snakk om høykvalitets helsetjenester og fastlegeordning!

Myndighetene har også egen matleveringsordning for dem. De får daglig frukt og grønnsaker.

IMG_5312
Familieidyll ved Charles V Wall.

Hos Gibraltar-apene er det fullstendig likestilling mellom kjønnene – noe det har vært i århundrer! Mennene tar sin del av barneoppdragelse, stell og mating (etter morsmelk-perioden).

Denne pappaen satt rolig i flere minutter og strøk på den lille sønnen, mens den fikk pupp av mamma. Han enset ikke menneskene rundt seg. Snakk om familieidyll!

IMG_5330
Hakuna Matata

De unge voksne apene nyter livet uten andre bekymringer enn å holde pelsen ren og planlegge apestreker…Hmm, akkurat som russen vår.

Apene bruker rundt 3-4 timer hver dag på pelsstell. Resten av tiden går til å skaffe og spise mat.

IMG_5338
Dagens pedikyr

Apene er skremmende like oss mennesker. Denne karens tvillingbror har jeg bestemt sett i Storgata på Gjøvik.

IMG_5360
Lokal variasjon av våre elgskilt.

Noen trafikkskilt er viktigere enn andre. Årsaken er enkel; før du aner det, sitter det en ape eller fire på bilen din. Får du muligheten, kommer de selvsagt også INN I BILEN.

IMG_5373
Man holder vinduene lukket på The Rock.

Det er i området rundt minibussene med turister vi ser skrekkeksemplene på menneskelig dumskap som igjen skaper aggressive aper.

Myndighetene forsøker å skjerme apene mot feilernæring, sykdommer og skader, ved at det er straffbart å mate apene og å forsøple området. Dette synes svært mange turister å ikke bry seg om. De mater åpenlyst apene, gir de godteri og til og med åpne hermetikkbokser med mat og drikke.

IMG_5361
Menneskelig dumskap innpakket i glossy papir.

Apene lærer da naturligvis at de får mat ved bilene. De vil da selvsagt ha enda mere godteri og forsøker å ta seg inn i bilene, i tillegg til å nærme seg menneskene. De gangene de da ikke får mat, forsøker de å ta maten.

Det er i dette skjæringspunktet vi også ser de menneskeskapte konfliktene: mennesker som skriker, aper som biter og skader oppstår – både på mennesker og aper.

Hvert år behandles rundt 60-70 mennesker for skader påført av aper. De fleste av disse hadde ikke oppstått hvis det ikke var for menneskelig dumskap og tankeløshet.

Noen ganger kan man også lure på om apene er organiserte i egne bander. Det hender de kommer i grupper hvor noen tilsynelatende avleder offeret, mens andre rykker inn og stjeler alt som stjeles kan. Da forsvinner vesker, mobiler, kameraer, sjokolader, is og alt som ikke er boltet fast. Et ganske imponerende koreografert skue.

IMG_5370
Det kryr av aper på og rundt restauranten på toppen av kabelbanen også. Luringen til høyre glapp taket 5 sekunder etter at bildet ble tatt, og falt 8-10 meter. Han landet som en katt, og fremstod som uskadd. Mannen som stod under, fikk antagelig hjertestans…

Apene er virkelig sjefene på The Rock og er spredt over et stort område. De har også blitt for vant til mennesker. Det fryktes at de etter hvert også vil trekke nedover mot byen.

Myndighetene har derfor flyttet rundt 20 prosent av apene tilbake til Afrika. Dette er de som er mest aggresive og tettgående på menneskene.

IMG_5341

Kunsten å passere en ape som ikke har noen planer om å flytte på seg er å stoppe opp, la han forstå at du er der, for så å bare «skræve» over han. Bare pass på at alt løst «utstyr» er innomhus…

IMG_5364

Jeg avslutter dagens blogg med dette blinkskuddet. Apen var nok ikke fornøyd med frisyren og jobbet lenge og kraftig for å fikse den. Den ble… annerledes.

 

 

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..