Simnel Street i Southampton – fra beryktet gate til Community Garden

«SIMNEL STREET i hjertet av Southampton, er en av byens eldste gater, med historie tilbake til middelalderen. Her bodde de fattigste og farligste innbyggerne i byen. Hit gikk man ikke etter mørkets frembrudd – hvis man ikke bodde her. I dag er gata et svært trivelig strøk med byens flotteste Community Gardens.»

I Simnel Street bodde de som ikke hadde andre muligheter, forteller Keith Hamilton fra avisa Daily Echo. Her samlet man også de mest shabby barene, som også tiltrakk seg slossing og byens løse fugler. Det gikk ikke en uke uten knivstikking, drap eller grov vold.

Gata var også kraftig overbefolket viser en folketelling fra 1896. Det bodde i snitt 110 personer pr. mål i Simnel Street, mens snittet ellers i landet var 4 personer.

KHdeath3
Simnel Street på begynnelsen av 1900-tallet. FOTO: dailyecho.co.uk

Gata hadde en svært dårlig rykte på seg, som strakk seg langt utenfor Southampton. Etter hvert som tiden gikk, ble dette ryktet noe falmet og gikk over i nysgjerrighet blant den gryende turistnæringen.

Sjøfartsbyen Southampton tiltrakk seg hvert år tusenvis av reisende, og disse ble fasinert av denne pittoreske, men allikevel kraftig falleferdige gaten. På det smaleste var denne merkelige gaten ikke mer enn 1,8 meter bred.

IMG_5148

Gatas sentrale plassering, bare noe hundre meter fra havna, gjorde at flere og flere puber og mer respektable etablissementer tok sjansen og etablerte her her. Dette gjaldt også puben The Queen – seinere kjent som The Titanic. Puben ligger 20 meter fra hagen.

På 1920-30-tallet ble de fleste av husene revet og erstattet av nye. Dette medførte et kraftig oppsving for den tidligere så beryktede gata.

IMG_5134

I dag er gata «tatt tilbake» av de lokale beboerne, og blitt en bokstavelig talt blomstrende gate med uteliv og aktivitet. En lokal historiker, Jez Gale, har skrevet om endringen From Poverty to Prosperity in Simnel Street. Historien viser at gata etter flere hundre år med fattigdom og elendighet klarte å blomstre igjen, takket være en by som tok grep, og en befolkning som ønsket endring.

IMG_5136

Jill som bor i nabohuset og steller hagen gjennom den kommunale ordningen Community Garden. Dette er en frivillig og ubetalt funksjon.

Bilde 14.07.2017-5

Daglig trekker hagen til seg lokale beboere og en og annen slenger av en turist eller to. Hagen fungerer som en liten lokal lunge, spesielt for de av beboerne som ikke så lett kommer seg ut av byen.

Bilde 14.07.2017-6

Hagen stenges om natta, for å unngå at noen fra den lokale puben fortsetter festen her. Lokale forretninger, lag og foreninger donerer blomster, slik at det alltid er et rikt utvalg av blomster her.

Bilde 14.07.2017

Man finner også flere bygninger som har gamle viktorianske kjellere. Denne kjelleren er fra det 14 århundre og står fjellstøtt den dag i dag. Huset er fra 1920-30.

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..