The Titanic – stampuben til sjømennene og etterkommerne fra «RMS TITANIC»

«Jeg sitter på den samme puben og ved den samme bardisken som David Matherson (30) og John Maxwell (31) gjorde like før de gikk om bord på arbeidsplassen sin – RMS Titanic 10. april 1912. Begge var fra Southampton og jobben ombord på RMS Titanic sammen med 686 andre sjøfolk.»

På hjørnet av Simnel Street og Castle Square, kun 500 meter fra hvor Titanic lå til kai i Southampton, ligger puben The Titanic. Hva den het da den huset sjøfolkene fra Titanic, vet ikke innehaver og bartender Martin Geer. Den har skiftet navn en rekke ganger, men lokalet og arkitektoniske detaljer ut- og innvendig, er stort sett de samme som i 1912.

IMG_5162

Inventaret har blitt byttet noen ganger siden 1912, men stilen og atmosfæren er den samme. Innehaver Martin har forsøkt å gjenskape så mye som mulig av miljøet fra Titanic-tiden. De gjenåpnet puben nøyaktig på 100-årdagen for Titanic i april 2012, etter en solid oppussing og renovering, hvor så mye som mulig ble satt tilbake i sin originale stand.

IMG_5169

Bartender og eier Martin Geer må være prototypen på en engelsk bartender. Er blidere og mer imøtekommende mann skal man lete lenge etter. Han er på fornavn med de fleste gjestene, og forteller at mange av dem er direkte etterkommere etter sjømennene som mistet livet i Atlanterhavet tidlig om morgenen 15. april 1912.

Samtaleemnene er de samme i dag som for drøyt 100 år siden…sjø, skip og hvilke skip som kommer i morgen. Bartender Martin har selvsagt full oversikt, og får hver uke liste fra havnekontoret med oversikt over trafikken til og fra Southampton.

En hver bartender skal ha en slik oversikt, forteller han. Det hører med til jobben. Vi er jo en sjøfartsby.

IMG_5148

Mange av bygningene i området er svært falleferdige og dårlige. Geer har imidlertid brukt betydelige midler for å pusse opp igjen denne staselige bygningen.

IMG_5153

Ikke noe å si på kvaliteten på varene som serveres her i huset. Inspektøren går god for kvaliteten.

IMG_5154

Nesten litt flaut å be om alkoholfri øl på dette historiske stedet. Bartender Martin var høflig, smilte og fant en flaske. Gråskjeggbloggern fikk med en liten bunke brikker også…

IMG_5165

Et betydelig antall av sjøfolkene som jobbet ombord på RMS Titanic satt rundt bordene her i månedene før avreise. Titanic ble sjøsatt 31. mai 1911, og mange av de ansatte deltok i ferdigstillelsen av skipet. På fritiden vanket de naturligvis på den lokale puben.

IMG_5163

Puben er selvsagt full av memorabilia fra RMS Titanic og tiden før og etter forliset.

IMG_5164

Dette er den første modellen av RMS Titanic jeg har sett i PAPP! Et par meter lang og imponerende detaljrik.

IMG_5167

En av flere gjester denne dagen i puben var amerikaneren Don Walsh (85). Uten å være klar over det, ble jeg da sittende ved siden av en levende legende innen maritim forskning og dykking:

23. januar 1960 satt han og Jacques Piccard en uslåelig verdensrekord i hypvannsdykking, da de dykket ned til 35.756 fot eller 10.924 meter, til bunnen av Challengerdypet i Mariana Gropen, sør for Guam i det vestlige Stillehavet. Challengerdypet er det dypeste stedet på jorden.

Jeg har vært så heldig å bli kjent med Don og har fått tilgang til hans egen fortelling fra dette dykket. Han har også foretatt andre fantastiske dykk, bl.a. ned til Titanic.

Disse historiene kommer i egne blogger om kort tid.

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..