«Etter 4 dager på smale provencalske landsbyveger, har vi sett og lært det meste om lavendel og fransk trafikkultur. Vi har sett ås etter ås med bungnende lilla lavendelåkre, hvor duften av lavendel har ligget som et usynlig teppe over landskapet. Vi har overvært innhøsting av lavendel …og spist lavendel-is!»
I løpet av disse fantastiske dagene i det sørlige Provence, har Gråskjeggbloggern og ektefelle kjørt gjennom et landskap som har variert fra høye fjell og dype daler, til sletter og åser hvor lokale bønder i generasjoner har dyrket den franske nasjonalskatten lavendel.
Å reise rundt her i månedskiftet juni-juli, er egentlig helt glimrende. Det er full sommer med temperaturer på 26-30 grader, men invasjonen av turister har ikke startet.
Man lærer raskt å bruke hornet når en kjører på smale veger her. Ofte må man også brette inn sidespeilet for å kunne passere hverandre. Dette forhindrer allikevel ikke franskmenn i å passere oss i 80 km/t, kun en hårbredd fra sidespeilet. Kun flaks gjør at det ikke smeller.
Man bør være våken når en kjører her, da svært mange franske sjåfører kjører som de har stjålet kjøretøyet. Vi observerte en håndfull situasjoner hvor jeg ikke fatter hvorfor det ikke ble en alvorlig ulykke. Man møter også syklister alle steder, spesielt der det er svingete og bratte bakker. Franskmenn elsker bakker – spesielt oppoverbakker!
Generell fartsgrense utenfor tettbygd strøk er 90 km/t. Denne fremstår som en veiledende minimumsgrense for franskmenn. Hvorvidt man vil kjøre på høyre eller venstre side av vegen, fremstår også som valgfritt – også for syklister!
Man bør leie en liten bil når en reiser rundt i Provence…
På middelalderborgen Château de Gourdon produseres og selges lavendelprodukter, i tillegg til håndlaget nougat og lokal kunst.
Her produseres lavendelprodukter på gamlemåten, med enkle destillasjonsapparater og håndkraft. Håndverket og utstyret har gått i arv i generasjoner.
Lavendel finnes i flere titalls arter og anvendes i hovedsak i produksjon av kosmetikk og såpe. Plantene er også spiselige, og kan benyttes som krydder i salat eller ved steking. Lavendel betyr «å vaske» og ble brukt allerede i oldtidens bad.
Det er et bredt spekter av produkter, både i form, farge og lukt.
Innhøstingen av lavendel foregår flere ganger i året. Dette bildet er tatt i Valensole, 100 km nordøst for Marselle. Se filmsnutt fra innhøstingen
I kommunen Valensole med drøyt 2.000 innbyggere, lever de fleste av lavendelproduksjonen. Bøndene produserer råvaren, og lokale småprodusenter står for videreforedlinga til såpe, parfyme, duftputer…og is.
Isen hadde en kraftig duft og smak av…nettopp lavendel. Den var god, men kan nok bli mektig i store mengder.
Midt i dette landskapet av lavendel og høye fjell, finner man også perler som Gorges du Verdon, med azurblått vann og lange sandstrender.
Til slutt en anbefaling om overnatting i Lorgues, en times kjøretur vest for Cannes, og midt i hjertet av sørlige Provence: Villa Azur
Herfra når man store deler av regionen, og man kan gjerne ha stedet som utgangspunkt for et lengre opphold. Vi bodde her en natt, men falt pladask for stedet og eierne. Det engelske pensjonistekteparet Debra og Patrick har flyttet hit og selv bygget huset, hvor de både bor og leier ut rom og leiligheter.
Huset er helt nytt og har svært høy kvalitet på alle fasiliteter. Vi skal tilbake hit.
Anbefaler på det sterkeste å ta en biltur noen dager her. God tur! Foto: Laila Kristoffersen.
2 kommentarer