Lavendeldyrking, mektig natur og smale veger i Provence

 

«Etter 4 dager på smale provencalske landsbyveger, har vi sett og lært det meste om lavendel og fransk trafikkultur. Vi har sett ås etter ås med bungnende lilla lavendelåkre, hvor duften av lavendel har ligget som et usynlig teppe over landskapet. Vi har overvært innhøsting av lavendel …og spist lavendel-is!»

I løpet av disse fantastiske dagene i det sørlige Provence, har Gråskjeggbloggern og ektefelle kjørt gjennom et landskap som har variert fra høye fjell og dype daler, til sletter og åser hvor lokale bønder i generasjoner har dyrket den franske nasjonalskatten lavendel.

Å reise rundt her i månedskiftet juni-juli, er egentlig helt glimrende. Det er full sommer med temperaturer på 26-30 grader, men invasjonen av turister har ikke startet.

IMG_4670

Man lærer raskt å bruke hornet når en kjører på smale veger her. Ofte må man også brette inn sidespeilet for å kunne passere hverandre. Dette forhindrer allikevel ikke franskmenn i å passere oss i 80 km/t, kun en hårbredd fra sidespeilet. Kun flaks gjør at det ikke smeller.

IMG_4664

Man bør være våken når en kjører her, da svært mange franske sjåfører kjører som de har stjålet kjøretøyet. Vi observerte en håndfull situasjoner hvor jeg ikke fatter hvorfor det ikke ble en alvorlig ulykke. Man møter også syklister alle steder, spesielt der det er svingete og bratte bakker. Franskmenn elsker bakker – spesielt oppoverbakker!

Generell fartsgrense utenfor tettbygd strøk er 90 km/t. Denne fremstår som en veiledende minimumsgrense for franskmenn. Hvorvidt man vil kjøre på høyre eller venstre side av vegen, fremstår også som valgfritt – også for syklister!

IMG_4745.JPG

Man bør leie en liten bil når en reiser rundt i Provence…

IMG_4512

På middelalderborgen Château de Gourdon produseres og selges lavendelprodukter, i tillegg til håndlaget nougat og lokal kunst.

IMG_4609

Her produseres lavendelprodukter på gamlemåten, med enkle destillasjonsapparater og håndkraft. Håndverket og utstyret har gått i arv i generasjoner.

IMG_4608

Lavendel finnes i flere titalls arter og anvendes i hovedsak i produksjon av kosmetikk og såpe. Plantene er også spiselige, og kan benyttes som krydder i salat eller ved steking. Lavendel betyr «å vaske» og ble brukt allerede i oldtidens bad.

IMG_4611

Det er et bredt spekter av produkter, både i form, farge og lukt.

IMG_4760

Innhøstingen av lavendel foregår flere ganger i året. Dette bildet er tatt i Valensole, 100 km nordøst for Marselle. Se filmsnutt fra innhøstingen

IMG_4749

I kommunen Valensole med drøyt 2.000 innbyggere, lever de fleste av lavendelproduksjonen. Bøndene produserer råvaren, og lokale småprodusenter står for videreforedlinga til såpe, parfyme, duftputer…og is.

Isen hadde en kraftig duft og smak av…nettopp lavendel. Den var god, men kan nok bli mektig i store mengder.

IMG_4678

Midt i dette landskapet av lavendel og høye fjell, finner man også perler som Gorges du Verdon, med azurblått vann og lange sandstrender.

IMG_4763

Til slutt en anbefaling om overnatting i Lorgues, en times kjøretur vest for Cannes, og midt i hjertet av sørlige Provence: Villa Azur

Herfra når man store deler av regionen, og man kan gjerne ha stedet som utgangspunkt for et lengre opphold. Vi bodde her en natt, men falt pladask for stedet og eierne. Det engelske pensjonistekteparet Debra og Patrick har flyttet hit og selv bygget huset, hvor de både bor og leier ut rom og leiligheter.

Huset er helt nytt og har svært høy kvalitet på alle fasiliteter. Vi skal tilbake hit.

IMG_4498

Anbefaler på det sterkeste å ta en biltur noen dager her. God tur! Foto: Laila Kristoffersen.

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..