Ta turen til toppen av The Rock på Gibraltar – til fots naturligvis!

«Vil du VIRKELIG oppleve The Rock, hold deg langt unna minibussene, de organiserte turene og kabelbanen. Ta på deg gode sko og en hatt med skygge, sleng en liten sekk på ryggen med litt drikke og lader til mobilen, stapp mobilen i lomma…og du er klar. Det enkleste er vanligvis det beste i Gibraltar.»

IMG_5413
Den 71 meter lange hengebrua «Winsor Suspension Bridge» ved Royal Anglian Way, nås kun til fots. På det høyeste er det 50 meter ned. Den ble bygget i 2016 og gir en fantastisk oversikt over Gibraltar by og Gibraltarstredet.

Denne bloggen er til deg som på ett eller annet tidspunkt kan tenke deg en tur til Gibraltar og The Rock. Hvis tanken ikke har slått deg ennå, gjør den kanskje det etter å ha lest dette? Denne fotturen kombineres også – om du vil det eller ei – med Gibraltar-apene, som du kan lese om her.

IMG_5404
I bakkene nedenfor St. Michaels Cave står minibussene i kø – LENGE! Alle som skal til toppen må kjøre denne vegen, da dette er eneste veg opp, og alle vegene på The Rock er enveiskjørte. Frustrasjonen blant turistene og sjåførene var til å ta og føle på.

Her er noen tips om hvordan du i løpet av noen formiddagstimer kan få en fantastisk opplevelse av natur og dyr, samtidig som du får trimmet litt. Tar du minibuss eller kabelbane, mister du 80 prosent av opplevelsen.

Vi har vært her 3 ganger og ser det samme hver gang: lange rekker med minibusser som stanger i kø lang vegen opp mot Apes Den – stedet hvor alle turistgruppene stanser for å oppleve Gibraltar-apene. Det er også her konfrontasjonene mellom mennesker og aper oppstår.

IMG_5256
Castle Street på veg oppover, med fascinerende arkitektur fra den britiske kolonitiden.

På veg oppover fra sentrum går man i nesten folketomme gater. Turistene holder seg i Mail Street hvor de fleste forretningene er.

IMG_5259

Det er svært særegen arkitektur i Gibraltar, oppover skråningen mot Upper Rock står husene tett i tett.

IMG_5287
Kabelbanen går fra Red Sands Road, 1,5 km fra Casemates Square (midt i sentrum) og opp til den midterste toppen på The Rock.

Det er naturligvis et alternativ å ta banen en av vegene i forbindelse med fotturen. I så fall anbefaler jeg å ta banen opp, og gå ned igjen. Da får du best utbytte av utsikten.

IMG_5291
Charles V Wall – forsvarsmur bygget i 1540 av britene og forsterket og overtatt av den spanske kong Charles V i 1552. Her møter man Gibraltar-apene for første gang på veg oppover.

Det er flere alternative ruter på veg oppover. Jeg anbefaler å gå deler av Charles V Wall. Dette er et flott gammelt forsvarbyggverk med gode trapper og flott utsikt.

IMG_5329
Nedre del av Charles V Wall. Flere av vegene opp mot toppen går igjennom muren.

The Rock består av 3 topper. Den nordre er militær og dermed avstengt. Vi gikk som kartet nederst viser, oppover mot den nordre toppen, før vi svingte sørover mot den midterste – hvor også kabelbanen ankommer.

IMG_5386
Den sørligste toppen med O´Hara´s Battery. Her sees Europas sydligste punkt . Afrika kan skimtes i det fjerne – kun 15 km unna.

O´Hara´s Battery ble bygget i 1890 og fikk navnet sitt etter guvernøren på Gibraltar, General Charles O´Hara (1740-1802).

IMG_5401
På toppen av toppen. Stort høyere kommer man ikke på The Rock.

Den opprinnelige kanonen med et 6 tommers løp, ble byttet ut med kanon med et 9,2 tommers løp i 1901. Denne var aktiv under 2. verdenskrig.

Både denne og en rekke andre forsvarsverk rundt om på The Rock er nå åpne for publikum. Det anbefales å stikke innom disse som en del av fotturen.

IMG_5406

Samme hvilken rute du velger opp eller ned, er det alltid fine trapper eller veger å velge.

IMG_5407
På veg ned igjen fra den sydligste toppen. Flotte gangveger leder bortover kanten og igjennom Charles V Wall som skimtes gjennom hele den grønne skråningen.

Både på veg opp og ned er det en rekke sittemuligheter. Her kan man nyte utsikten mens en tar en pause.

IMG_5409
Royal Anglian Way
IMG_5416
Skiltet er ment for å spare slangeliv, ikke menneskeliv. Slangene her er ikke farlige.

Man skal ikke la seg skremme av skiltene. De 5 slangeartene som finnes her er ikke farlige for mennesker. Det er større sjans for å treffe på slanger i Norge enn på Gibraltar.

IMG_5475

Vår dagstur ble 13 km lang, med utgangspunkt i havna. Det er ikke noe i vegen for å gjøre den betydelig kortere. Starter man midt i sentrum og tar noen flere snarveger enn vi gjorde, får du en flott tur på 6-8 km.

3 kommentarer

 1. Er så utrolig glad for at jeg leste dette innlegget på vei inn til gibraltar. Vi lurte på å være med på en guidet tur, men ville egentlig ikke, men visste lite om hva som ventet oss. Etter å ha leste dette gjorde vi det samme, og for en fantastisk tur vi fikk. Gå rundt å oppleve alt i vårt eget tempo, akkurat hvor vi ville gå. Ikke sitte i en varm buss, stå i kø og gå etter tiden. Jeg og min kone med to barn trasket rundt på fjellet og fikk en fantastisk tur. Møtte apene der turistbussrne ikke kjørte, og slappet av på flotte utsiktsposter. Takk for et flott og hjelpsomt innlegg👍

  Liker

  1. Hei Jørn Frode Mjelde.
   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Dette varmer en gråskjegget blogger. Akkurat dette er grunnen til at jeg blogger – at andre kan bli inspirert, få tips og idéer, og få en flott tur. Helt topp at dere hadde nytte av bloggen.
   Jeg har ingen sponsing eller inntekter av bloggen, og skriver kun for egen og andres glede.
   Følg meg gjerne videre. Kona og jeg er i Italia nå, men reiser til Alpene igjen for femte gang i andre halvdel av august. Blir flere blogger med råd og tips derfra også.

   God tur videre og fortsatt god sommer!
   Mvh Trond Kristoffersen

   Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..