Bowls – et erkeengelsk presisjonsspill fra 1200-tallet

«Målet med besøket i Wells var egentlig den kjente gotiske Wellskatedralen fra 900-tallet. Denne planen ble umiddelbart endret da jeg tilfeldigvis møtte Somerset County President Trudy Bishop og City of Wells Bowling Club. En fascinerende dame og et intrikat spill – nesten like gammelt som katedralen.»

Wells er en av Englands minste byer, og ligger i grevskapet Somerset, ikke langt unna Bath og Stonehenge. Byen er mest kjent for Wellskatedralen. Katedralen var da også målet med besøket…egentlig. Det Gråskjeggbloggern ikke visste, var at et par steinkast unna katedralen, ligger City of Wells Bowling Club. Dette forandret dagen.

fullsizeoutput_829
Klubben har et flott anlegg på nabotomta til The Bishop’s Barn og 3 minutters rusletur fra Wells Cathedral og The Bishop’s Palace and Gardens.

Nettopp denne dagen arrangerte klubben «Presidents Day» – en årlig konkurranse for klubbens rundt 50 medlemmer. Jeg omprioriterte umiddelbart dagen og stakk hodet innenfor porten, mens min bedre halvdel satset på det gotiske bygget lenger oppe i gata.

IMG_5850
Her var det bare å komme inn. Ingen inngangsbillett eller sikkerhetskontroll.

Dette spillet måtte jeg få vite mer om. Tilsynelatende litt likt boccia og pétanque, tenkte jeg i det jeg entret porten.

Ikke før var jeg innenfor før jeg ble møtte av Wells og Somersets triveligste og mest imøtekommende dame, Trudy Bishop. Presentasjonen av en tilårskommen reiseblogger fra Norge som var interessert i Bowls, var åpenbart uvant i disse kretser. Jeg ble umiddelbart bedt inn på English Tea and Milk, og en svært grundig gjennomgang av dette for oss nordmenn ganske ukjente spillet.

IMG_5868
Trudy forklarte i detalj om bowls – historie, regler, utbredelse, taktikk og utstyr. Denne kula som kan veie opp til 1,6 kg og er sidetung – slik at den ruller i en bue.

City of Wells Bowling Club etablert i 1914, viderefører dette erkebritiske spillet fra 1200-tallet. Et fascinerende skue for de uinnvidde – et intrikat spill som tar år å lære skikkelig. En av mennene rundt bordet, fortalte han hadde spilt Bowls i 20 år, men han følte ennå ikke han kunne alle reglene.

IMG_5870
Les Medcraft forteller og viser utstyr og bekledning. Såler uten mønster er viktig for en god spiller. Les er nå pensjonist, men har jobbet flere år i Sverige for Scania. A cool guy!

Den oppvakte leser har sikkert allerede lagt merke til at snittalderen er noe elevert – eller over middagshøyden. Dette temaet ble også luftet for Trudy. Hun fortalte at bowls faktisk også spilles mye blant unge, men at de har egne turneringer. Bowls har faktisk også eget verdensmesterskap.

IMG_5876
Teknikk og «ballfølelse» er viktig i Bowls.

Bowls er et presisjonsspill med kuler på en kortklippet, flat gressplen. Det kan også spilles innendørs på kokosmatter eller kunstgress.

Grunnprinsippene er de samme som i boccia og pétanque – man ruller kulene mot en målkule som er kastet ut på forhånd, og får til slutt poeng pr. kule som er nærmere målkulen enn motstanderens nærmeste.

IMG_5854
Dommeren har full kontroll og måler med millimeterpresisjon. Det diskuteres ivrig, men ingen hever stemmen eller er uenig med dommeren. Typisk engelsk.

En kort periode kom regnet og det bøttet ned. Dette la ingen demper på spillet. De spilte som om det var strålende sol og enset ikke nedbøren. Trudy fortalte at det er først når banen blir så våt at det innvirker på spillet, man tar en liten tea- break. Bloggern ble reddet av en medbrakt paraply og regnjakke.

fullsizeoutput_828
City of Wells Bowling Club har et anlegg som står i stil med omgivelsene. Svært velstelt og ryddig.
IMG_5859
Teknikken sitter, selv om det bøtter ned med regn.

Riktig teknikk og skru har alt å si i dette spillet. Det er da også noe av dette som skiller spillet fra bocca. Kula har en vanvittig skru og tar en merkelig bane på sin veg over banen. Halvveis ser det ut som om det er en full sjømann som har sendt den av gårde, da den tilsynelatende er på veg til nabobanen – før den så svinger og treffer perfekt.

IMG_5889
Bowls er et svært sosialt og trivelig spill.
IMG_5867
Kuleoppsamler  – rullatorversjon?

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..