Paul «The Potter» Carter – kunstneren bak tekannene til Alice in Wonderland

«Noen ganger snubler man helt tilfeldig bort i personer som gjør grundig inntrykk på deg, og som fascinerer. Den engelske keramikeren Paul Carter fra Cornwall i England er definitivt en slik mann.»

Langs Rame Head Heritage Coast i Cornwall, ligger de små tvillinglandsbyene Cawsand og Kingsand. Like sør for disse snublet vi over et skilt «Pottery». Dette resulterte i et særegent bekjentskap.

IMG_6349
Rame Barton ligger idyllisk til med Guest House Bed & Breakfast til venstre og Pottery til høyre. Kona Karen Cardew driver bedriften og Paul tar seg av kunsten.

Rame Barton er hjemstedet til ekteparet Karen Cardew og Paul Carter. Her bor og jobber de, godt tilbaketrukket fra tidligere berømmelse og hektisk arbeidsliv.

00834F8A-C9F2-430C-8EFA-8CEE30CC5459
Tro det eller ei, men dette er en helt fungerende tekanne.

Paul Carter er keramikeren bak de verdenskjente tekannene til Walt Disney´s Alice in Wonderland, Royal Doulton, Portmeiron og The Tea Council.

Mindre kjent er nok hans kunstleveranser til Elton John og The Boomtown Rats – med Bob Geldof i spissen.

Det er ikke noe å si på fantasien til Paul. Selv om disse lett forskrudde tekannene er de mest iøyenfallende kunstverkene, lager han også en rekke andre mer normale keramikkgjenstander.

IMG_6335
Det har også blitt flere Disney-kanner. Her er cruiseskipet «Disney Magic».

I biografien sin skriver Paul Carter: – Internationally renowned ceramicist and keen pursuer of the perfect pint of Guinness. For my sins I have designed bespoke pottery for Royal Doulton, Portmeiron, The Tea Council and a small start-up called Disney Corporation..not sure what happened to them.» Mannen har humor.

IMG_6334
Vi hadde en svært lang og hyggelig prat med Paul. Vi var alene i studioet hans, og han hadde all verdens tid til å prate og diskutere design, form og farger med Laila.

I dag tar Paul verken seg selv eller livet ellers så høytidelig. For han er det viktigste å leve, nyte hver dag og lage det som faller han inn – gjerne midt på natta.

Etter en rekke svært hektiske år med 2 store bedrifter og 300 ansatte på det meste, har han nå trukket seg tilbake til dette stille hjørnet av verden. Nå prioriterer han familie, barnebarn, kurs og jobbing…når det passer han.

-But this is not the end. Now here I am, living and working in the forgotten corner of Cornwall in Rame. And I love it!

IMG_6336
Ideene står i kø for Paul. Det meste kan bli en tekanne.
IMG_6331
Her er hans enkle arbeidsplass.

I sitt lille hjørne sitter Paul og skaper det som faller han inn der og da. – Designing and creating all sorts of everything, som han selv sier.

IMG_6329
Vi kjøpte to vaser av Paul. De var ikke ferdige og trengte en siste brenning. Vi kom tilbake neste dag og var med på åpning av ovnen.
IMG_6339
Sillikonavstøpning som skal sendes til Kina for masseproduksjon. Originalen står igjen hjemme hos Paul.

Paul jobber fortsatt, men på en litt annen måte enn tidligere. Nå skaper han først en original. Denne blir så kopiert over til en støpeform som blir sendt til Kina for masseproduksjon. Slik har altså verden blitt – en lokal kunstner i Cornwall skaper en tekanne, som masseproduseres i Kina og selges i USA og Asia.

IMG_6338
Det skorter ikke på ideer.

Tekannene utformes gjerne ut fra hvilket marked de skal til. Bildet over og under illustrerer dette godt.

IMG_6337
Ja, en helt fungerende tekanne.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..