Ta på deg 2 ulike sokker 21. mars – FN’s internasjonale dag for Downs syndrom

«Jeg har gjort det hver dag i snart to år allerede – i alle anledninger: gått med 2 ulike sokker. For meg startet det som en tilfeldighet, uten å tenke over at det faktisk var en egen dag for fenomenet. Jeg hadde bare lyst til å gjøre det. Nå vet jeg at 21. mars hvert år er dagen for å rette fokus mot – og hylle MENNESKERS ULIKHETER, gjennom «The World Down Syndrome Day».»

La 21. mars bli den dagen iåret du gjorde en liten forskjell: ta på deg 2 ulike sokker på jobben eller skolen, og bruk 2 minutter på å lese om Downs syndrom her: FN-sambandet. Sjansen er stor for at du møter en med Downs. Gjør du det, si HEI.

Se filmen om Downsdagen 2018.

IMG_6377

Dagen blir markert for å støtte de med diagnosen, opplyse og fremme fordelene ved å ansette mennesker med Downs syndrom. FN bestemte i 2011 at 21. mars fra 2012, skulle markeres som «The World Down Syndrome Day» i alle land som var medlemmer i FN.

Årsaken til at 21. mars ble valgt, er at mars er den tredje måneden, som symboliserer det tredje kromosomet i par 21 – altså 21. mars. Det er dette ekstra kromosomet som gjør at man har Downs syndrom.

JlRziCgZQk6WsfWgk8CIfA

Enklere blir det ikke å delta i en verdensomspennende markering:

  1. Ta av deg dine vanlige sokker
  2. Finn fram 2 ulike – gjerne fargerike sikker
  3. Bruk 3 minutter på å lese om Downs syndrom
  4. Gå på jobb eller skole med litt mer kunnskap om Downs enn dagen før
  5. Sjekk om vennene/kollegaene dine også gjør det. Sjansen er ganske stor
  6. Kjenn at dagen ble litt annerledes – og bedre!

fullsizeoutput_1153

Hvert år fødes 70-80 barn med Downs syndrom. Det finnes ingen helbredende behandling, men internasjonal forskning har bidratt til et bedre og lengre liv for de som lever med Downs.

IMG_6441

Den første Verdensdagen for Downs syndrom ble holdt i 2006. Kunnskapen om diagnosen har økt betraktelig de siste 20 årene.

fullsizeoutput_1146

Downs syndrom er en diagnose som forårsaker intellektuell funksjonsnedsettelse. Dette kan føre til at mennesker med diagnosen har forskjellig læringsnivå, og trenger tilrettelagt skole og arbeid. Syndromet forårsakes av en endring i arvestoffet i cellene, slik at barn blir født med et helt eller deler av et ekstra kromosom 21.

fullsizeoutput_1149

Downs Syndrome International har lansert kampanjen «What I bring to My Community». Dette for å vise hva mennesker med Downs kan bidra med innenfor skole, arbeid, samfunn, miljø, politikk, sosialt, media og sport. Over hele verden holdes det arrangementer for å markere dagen.

IMG_6450

Jeg håper å se mange av dere med ulike sokker 21. mars.

IMG_6382

Du finner mer informasjon her: Norsk Nettverk for Downs Syndrom

Alle foto: LAILA KRISTOFFERSEN

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..