Sosta selvaggia – villparkering i Roma

«Italienerne kan å LAGE biler. Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, De Tomaso og Lancia, er blant de mest kjente. Men kan de å PARKERE bilene sine? Jeg har vandret gatelangs i Den evige stad – Roma, og sjekket.»

Man skal ikke ha beveget seg mange kvartalene rundt i Roma, før man kan konkludere med at italienerne må være verdensmestre i «sosta selvaggia» eller villparkering, på norsk.

Trafikkpolitisjefen i Roma, Raffaele Clemente, forklarte til BBC i 2014, da han nettopp var tilsatt i denne uriasposten av en jobb, at Roma ikke ble bygget på hverken en dag, eller for biler. For 2000 år siden var det hest og vogn som regjerte i gatene rundt Petersplassen og Forum. Ingen myndigheter har etter dette tatt inn over seg at byen vokser og trenger en infrastruktur tilpasset de endrede behovene.

Blogg-parkeringsanarki i Roma-05
Dette var avstanden både foran og bak bilen til venstre.

BYEN ER SMEKKFULL. Romas 2,8 millioner innbyggere må derfor ta til takke med de plassene de allerede har, til sine 1,8 millioner kjøretøy – som står med hjemmeadresse i Roma. Det eksisterer ingen planer om nye parkeringshus eller større parkeringsanlegg de nærmeste årene. Dette medfører naturligvis at byen renner over av biler. Det er bare ikke fysisk plass til alle.

Innbyggerne er vant til kaoset, og reagerer ikke på det. De justerer bare atferden deretter, og vet hvor langt de kan strekke strikken med feilparkering, før bilen taues bort – og det er langt!

Blogg-parkeringsanarki i Roma-07
Slike situasjoner finner man rundt nesten hvert hjørne i byen.

DIGITAL GAPESTOKK. Ett av tiltakene han iverksatte som ny trafikkpolitisjef ,var en twitterkonto (@PLRomaCapitale). Her kan folk melde inn feilparkerte biler – og legge ut bilder. Dette fikk stor underholdningsverdi, men uten den store praktiske effekten.

Blogg-parkeringsanarki-2
Dette er ikke dagligdags i Roma.

BORTTAUING? HVA ER DET? Sjansen for at bilen din blir tauet bort er mikroskopisk. Det verste som kan skje i praksis, er at du få et parkeringsgebyr på 41€. Dette hører også til sjeldenhetene, i følge lokale bileiere. Her kan man villparkere i åresvis uten å få gebyr.

Blogg-parkeringsanarki-5
Denne bilen har stått feilparkert lenge, men gebyr slapp han.

VEGOPPMERKING. Ikke en gang når det skal merkes opp nye gangfelt, taues bilene bort, selv om de står i vegen. Man merker bare opp rundt bilen!

Blogg-parkeringsanarki i Roma-11
Går det, så går det.

Heller ikke utenfor et av Romas mange statlige kontorer, var det noen som brydde seg om parkeringsbestemmelsene. Det stod to politimenn rett bortenfor og røyket. De brydde seg ikke.

Blogg-parkeringsanarki i Roma-08
Først meg selv, deretter meg selv…

Kvinnen bak rattet enset ikke at fotgjengerne måtte snike seg forbi og rundt henne på fortauet og gangfeltet.

Blogg-parkeringsanarki i Roma-09
En hverdagslig sak.

Ingen fotgjengere syntes å bry seg om at de måtte gå rundt bilene som stod feilparkert alle steder. Antagelig hadde de selv en feilparkert bil ett eller annet sted i byen.

Blogg-parkeringsanarki i Roma-06
Denne bilen var sperret helt inne.

Hovedårsaken til parkeringskaoset i Roma tillegges et av europas dårligste kollektivtilbud. Metroen har få linjer og dekker ikke på noen måte behovet. Bussene dekker bedre, men bruker mye tid på å stampe i kø, da det ikke er plass, eller prioritert kollektivtrasséer i byen.

Trafikkpolitisjefen blir nok ikke arbeidsledig i nærmeste fremtid.

Du kan lese mer om parkeringsreglene i Italia her

Kilder: statistica.com, bbc.com

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..