På tur i Alpene med norsk tursjokolade

«Nei, dette er IKKE reklame for en viss sjokolade. Dette er norsk kultur og historien om Tursjokoladen (med stor T) som i tiår etter tiår har vært en del av norsk tur- og friluftsliv, og som har ligget – og ligger i «en hver tursekk» – sammen med den like selvfølgelige appelsinen og termosen. Denne sjokoladen gjør også at jeg kan sitte på en fjelltopp i Alpene med klump i halsen og spise verdens beste og eneste Tursjokolade!»

Kona og jeg vokste opp i en tid hvor man «alltid» gikk på tur i helgene – sommer som vinter. Man hadde like selvfølgelig med en tursekk, som inneholdt det viktigste for en tur i skogen eller fjellet: ekstra klær, termos, appelsiner…og sjokolade. Tursjokolade!

0982FAD5-0FDF-4A90-8404-F215F53571CC
Pause under veis tilbake til franske La Brèvent 2525 moh.

Denne tradisjonen har vi naturligvis tatt med oss videre gjennom ungdoms- og voksenlivet, helt til vi i dag reiser på kryss og tvers i Alpene.

Like naturlig som å ta med klatreutstyr og hjelm, er det å ta med Tursjokoladen. Vi kjøpte med oss en god stabel på Gardermoen ved avreise til Alpene.

Ja, vi reiser i flere land hvor de KAN å lage sjokolade. Og ja, vi HAR prøvd østerrikske Toblerone (hvor attpåtil Matterhorn er motivet) som tursjokolade. Sjokoladen er himmelsk god, den passer bare ikke som tursjokolade.

D3D861A6-1108-4C66-831C-600EF3A7D411
Offisiell overlevering av et eksemplar av Tursjokoladen til vår tyske klatrevenn.

På toppen av Westliche Karwendelspitze på den tysk-østerrikske grensa, møtte vi tyske Helmut. Etter en lengre prat om via ferrataruter og -utstyr, fikk han som takk en Kvikk Lunsj – og et lengre foredrag om Tursjokoladen og ut-på-tur-aldri-sur-kulturen i Norge.

Slikt gjør inntrykk på en turvant tysker. Han var svært begeistret, da han kun hadde med seg knusktørr kjeks og vann. Stakkars mann!

51F15FB2-E068-43BE-86CA-7688DB060F90
Det er bare å stroppe seg fast og nyte utsikt og Tursjokolade. Her fra Innsbrucker Klettersteig.

Den første prøveproduksjonen av Kvikk Lunsj ble laget i 1937. Den bestod av mørk sjokolade. 2000 esker ble sendt ut på markedet for å testes blant forbrukerne. Det meste kom tilbake til Freia usolgt. Sjokoladen falt ikke i smak hos turglade nordmenn. Neste forsøk ble gjort med lys sjokolade. Resten er historie…

«VISSTE DU AT Freias grunnlegger Throne Holst gikk seg bort i Nordmarka en høstdag i 1887. Han hadde hverken med seg kart, kompass eller noe å spise, til turfølgets store irritasjon. Holst glemte visstnok aldri denne fadesen, og i 1937 ble Kvikk Lunsj lansert som en praktisk proviant å ta med på tur.»

07B0E4A4-1B56-4832-A9AB-7B3528B2F941
Tursjokolade smaker ekstra godt når det snør eller regner. Her fra fotturen Grand Balcon Nord i Chamonix, hvor det kom noen bøtter regn under veis.

Kvikk Lunsjen var faktisk skreddersydd for brystlomma på den norske anorakken. Anorakken var hypermoderne på 1930-tallet, og var et plagg «alle» brukte på tur.

Siden sjokoladen hadde kjeks i midten, var den også lett å bære. Fasongen gjorde også at den var lett å dele – som det alltid har blitt gjort et poeng ut av – og som man naturligvis gjør når man er på tur.

C524AFF8-9FAD-4175-8B3A-7E0FB81BFBA0
På toppen av L Aiguille de Midi i Chamonix 3842 moh. med Mont Blanc i bakgrunnen. Ja man er norsk da også…og folk så rart på oss. Det visste jo ikke hva de gikk glipp av.

Sjokoladen tok også samtidens ernæringsmessige fokus på alvor. Det ble argumentert med at «Kvikk Lunsj har samme næringsverdi som ett egg og to brødskiver med smør.»

Det vakte sterke reaksjoner da Freia i 2005 erstattet sølvpapiret rundt sjokoladen med lufttett emballasje. Innpakkingen hadde da vært stort sett uendret siden 1938.

15369809-CE87-4D5F-B106-BAA40267790E
Vi feirer toppbestigningen av Grawandspitze 3251 moh.

I reklameomtale fra 1939 stod det: «Turprovianten skal helst være noget ekstra, noget som en gleder sig til å ta op av sekken, og den skal være lett og ta liten plass. Slik er Freia Kvikk-Lunch, velsmakende og lett fordøielig og med et stort næringsinnhold i forhold til vekten – den ideelle tur- og reseveproviant.» Og jammen er det slik også i 2019.

KILDER: Jacobs.no, freia.no, dagbladet.no, wikipedia.no

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..