Castle Combe – the prettiest village in England

«I denne lille pittoreske landsbyen i Wiltshire i sørvest-England, har man ikke bygget et eneste nytt hus siden 1600-tallet. Tiden har stått stille her blant de honningfargede Cotswold-steinhusene. Her kan du rusle rundt og bare kikke, drikke din afternoon tea, eller stikke innom kirka og se en av Englands eldste fungerende kirkeklokker.»

Byen har kun to gater: The Street og West Street. Det holder visst godt, da det kun bor rundt 300 innbyggere her. All stans i disse gatene er forbudt. Punktum. Og ikke prøv å parkere feil, da denne regelen håndheves pedantisk. Når man rusler rundt her forstår man hvorfor – biler passer bare ikke inn her.

Castle Combe ligger kun 20 km nordøst for den mer kjente byen Bath. (ja, den med de romerske badene).

Byen har navnet sitt fra et slott som stod like i nærheten på 1200-tallet. I dag er det en svært populær landsby å besøke for både engelskmenn og oss utenbys fra. Den er også svært populær som location for filmskapere. Castle Combe kan sees i en rekke filmer som The Wolf Man, Stardust og Stephen Spielberg’s War Horse. Den var også location for den originale Dr. Doolittle-filmen.

Denne landsbyen er en reisebloggers drøm. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Journalist Tom Ough i The Telegraph beskrev det så treffende: «It is two streets’ worth of ludicrously cute stone cottages plus a pair of ludicrously cute pubs and a ludicrously cute church. Lush hillsides overlook the village. There’s a low bridge over a shallow, glass-clear river. A market cross. (No castle, really, just the remains of a very old motte and bailey). Flowers caress the terraced cottages that line the narrow main road, creating the effect of a very fragrant wind tunnel.»

img_1432
Torget med Marked Cross Monument fungerer også som samlingspunkt, konsertarena…og vegkryss for byens to eneste gater.

Castle Combe ble i 2019 tildelt den gjeve tittelen The prettiest village in England av avisa The Telegraph – i skarp konkurranse med 29 andre andre landsbyer.

Byen har faktisk innehatt denne høyst uoffisielle tittelen i en årrekke, lenge før de fikk tittelen. Det har nok vært en rimelig stor grad av konsensus i England om at dette var den vakreste byen – noe i alle fall innbyggerne hardnakket har hevdet.

img_1417
Landsbyens eneste postkasse er vel den mest moderne innretningen her.

Det er faktisk flere overnattingsmuligheter og spisesteder i Castle Combe. Du finner dem via de vanlige søkemotorene. Vi hadde allerede et overnattingssted via The Little Green Book – B&B i England, Skottland, Irland og Wales (intern link til min blogg), så vi trengte ikke overnatting denne gangen. Vi overnatter her neste gang vi kommer hit.

img_1416
Pleace help your self.

Det er så herlig å komme til et sted hvor man fortsatt stoler på folk. Her serverte de ferske kaker og kaldt drikke. Betalinga la du igjen i en boks på bordet. Og det fungerte!

img_1426
Her kan du overnatte hvis du ønsker.

Flere av husene i landsbyen er delvis bygget om til overnattingssteder. Noen steder kan du leie hele huset, andre steder kun et rom eller to (B&B).

img_1423
Dobbel heltrukket linje på begge sider ga klar beskjed om at her stanser eller parkerer man ikke. Drøyt 200 bilister hadde ikke forstått dette og har fått bot, opplyste Castle Combe Parish Council.

Husene her er i imponerende god stand. I mange av dem er det små forretninger. Da vi besøkte landsbyen var det meste stengt, siden det var søndag.

img_1418
Man starte å bygge St Andrews Church i 1435. 

Siden alle bygningene her er gamle, er det ikke lett å trekke frem noen spesielt. Det er imidlertid ikke mulig å besøke landsbyen uten å stikke innom St Andrews Church. Det ble bygget på 1400- tallet og har en av Englands eldste fungerende kirkeklokker.

img_1420
Englands antatt eldste kirkeklokke. 

Tårnet ble ikke ferdigstilt før en gang på 1500-tallet. Samtidig som man inn en klokke,  uten ansikt – eller tallskive. Dette ble gjort av praktiske årsaker. Arbeidsfolkene ute på jordene trengte ikke å se klokka, men bare høre antall slag.  Da tok man ikke utgiftene eller jobben med å sette på et ansikt.

img_1415
Man følte å ha kommet flere hundre år tilbake i tid når man ruslet rundt i gatene her.

Det er etablert en stor parkeringsplass 8-10 minutters gange fra Castle Combe. Tidligere å år foretok Castle Combe Parish Council en brukerundersøkelse, for å sjekke om det var ønskelig å starte å ta betaling for parkeringa. Alle innbyggere og turister fikk muligheten til å si sin mening.

Svarene var entydige: brukene ønsket IKKE avgift på parkeringa – naturlig nok. Dette tok man til seg, og innførte ikke avgift. Demokratiet lever fortsatt i beste velgående her altså.

img_1428
Castle Combes mest kjente landemerke, brua over By Brook

Hvis du allikevel er i nærheten av Stonehenge, Bath eller Salisbury, ta turen innom. Det er vel vest besøket. Parker bilen, senk skuldrene, nyt atmosfæren og lukta av engelsk landsbygd…og sett mobilen på lydløs.

Tips: reserver bord for afternoon tea hos The old Rectory Tearoom (ekstern link).

Ler mer om Castle Combe her. (ekstern link).