Med ett bein i hver tidssone og stat – og grensen er en stålwire

«Hørt om Mountain Standard Time (MST)? Ikke jeg heller – før jeg plutselig stod der med en wire mellom beina og en klokketimes avstand mellom høyre og venstre fot. Høyre fot var godt plassert i Utah og venstre i Arizona.»

I utgangspunktet har jeg et svært avslappet forhold til tid, spesielt på ferie. Når man så reiser på kryss og tvers av stater – og da spesielt når man kommer inn i stater som Arizona, er det greit å ha litt kontroll på tiden hvis man f. eks. skal sjekke ut og inn på hoteller. Dette gjelder spesielt i de tider på året hvor man har overgangen til/fra sommertid.

I USA styres tiden av den amerikanske transportdepartementet. I Norge er det Næringsdepartementet som har ansvaret for Justervesenet og dermed ansvar for nøyaktig tid.

img_1443
Amerikanerne er i stor grad svært pragmatiske når de lager grenser. Her har man bokstavelig talt brukt linjal når land skulle fordeles mellom stater og tidssoner.

Til forskjell fra det meste av USA, følger det meste av Arizona ikke Pacific Time Zone (PTZ). Arizona følger Mountain Standard Time (MST) – med unntak av Navajo Nation. Navajo Nation er et delvis selvstyrt indianerreservat i det nord-østlige hjørnet av staten. Et fantastisk område som bør besøkes. Les mer her: Lower Antelope Canyon i Arizona- et av naturens absolutte mesterverk (intern link).

Navajo Nation følger nabostatene Utah, Colorado og New Mexico. For å gjøre det enda mer komplisert følger Hopireservatet som ligger inne i Navajo Nation IKKE Navajo Nation, men MST. Forvirret?

img_1444
Grensa jeg står over ligger noen minutters kjøring nord for den lille byen Page, AZ.

MST trekker fra 7 timer fra Coordinated Universal Time, altså UTC-07:00. Når man i deler av USA har Daylight Saving Time (DST) eller sommertid som vi kaller det, trekkes det fra 6 timer fra UTC. Du henger med?

Arizona er den øverste grønne staten, som har MST sammen med Hopireservatet. Rosa er er synkron med Arizona og Hopi deler av året via DST, mens lys gul har UTC-07:00. Illustrasjon: timeanddate.com

Arizona, med unntak av nevnte Navajo Nation, men med Hopireservatet, er synkron med PTZ…

PTZ styrer tidssonene i hele USA og har en rekke tidssoner fra vest til øst, tilsvarende som i Europa og resten av verden.

img_9150
Ett sted må jo grensen gå…og det ble her.

For å plassere tiden i en global sammenheng, tar man utgangspunkt i Mean Solar Time ved den 105. medianen vest for Greenwich observatorium, den kjente GMT. GMT ble innført som referansetid over hele verden i 1884, og var offisiell verdenstid frem til 1962, da UTC ble innført og overtok rollen.

Når man refererer til GMT refererer man ofte til UTC når dette er sett på som en tidssone. Strengt tatt er UTC en atom-tidsskala som bare tilnærme seg GMT. GMT brukes også for å referere til Universal Time (UT). For å gjøre det enda mer forvirrende bruker ikke GMT sommertid.

img_9149
På stranda til Wahweap Bay i Utah/Arizona med en klokketime mellom høyre og venstre fot. FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Det er også greit å være klar over at smarttelefoner og annen elektronikk naturligvis ikke klarer å følge med når man krysser disse stålwirene.

Hotellet vi bodde på (ekstern link) 400 meter unna, var imidlertid godt kjent med turistenes manglende kunnskap om MST, PTZ, UTC og DST, og hadde en romslig håndtering av ut og innsjekk.

Flere blogger fra samme område:

Wahweap Boat Ramp i Arizona – 510 meter lang og 50 meter bred (intern link)

Horseshoe Bend – Colorado River’s mektige omveg (intern link)

Kilder: timeanddate.com og transportation.gov

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..