Horseshoe Bend – Colorado River’s mektige omveg

«Når man står på kanten, 305 meter over Colorado River i Arizona og ser utover den mektige elva, føler man seg så uendelig liten. Man føler og ser naturkreftene. Spesielt imponerer vannet. Vannet er den største byggmesteren her. Det ser så uskyldig ut, men i kombinasjon med tiden, er styrken enorm. Selv Gråskjeggbloggern blir litt andektig.»

Ca 7 km sør for den tidligere omtalte byen Page og Lower Antelope Canyon, ligger Horseshoe Bend, en liten 10 minutters rusletur fra Hwy 89.

Ett bilde klarer ikke å beskrive det mektige synet som møter deg på kanten. Her er en film jeg tok som viser det noe bedre: trykk her

IMG_0699

Landskapet her ble formet for rundt 200 millioner år siden. Fjellet jeg står på og som dekker hele landskapet, er Navajo Sandstone. Tidligere var hele området her kun sanddyner. Kombinasjonen av sanddyner, vann og mineraler, skapte det landskapet vi ser i dag.

Disse sanddynene, eller rettere sagt sandhavene, var en del av det forskerne mener er det største sand- og ørkenområdet i hele USA – noen gang.

IMG_1052

På veg ned til Horseshoe Bend fra parkeringsplassen, ser vi fortsatt deler av sanddynene, slik den fremstår i en ørken.

IMG_1049

Som i Norge ønsker myndigheter i USA å ta vare på mest mulig av sine unike naturområder. Det er derfor langt godt til rette for de besøkende, i form av svært gode parkerings- og ganganlegg ved alle slike naturområder. Det er også rikelig med toalettanlegg og andre fasiliteter.

Grunntanken er at flest mulig skal kunne se og nyte attraksjonene og naturen, men i størst mulig grad på naturens betingelser. Informasjon om forvaltning av naturen, hvordan forholde seg til planter og dyr, har imponerende stort fokus her.

Kaster du søppel i naturen, vanker det bøter på 2.000 dollar hvis du blir tatt – og politiet håndhever reglene! Vi så ikke ett papir i naturen her.

IMG_1066

Noen satser liv og lemmer for en selfie. Seinest i juli 2010 gjorde en 32 år gammel greker nettopp dette…og han falt ned.

HOVEDBILDE: Laila Kristoffersen

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..