Afternoon tea på Edinburgh Castle

«When in Rome…Det finnes vel knapt et mer passende sted å nyte en royal Queen Anne Afternoon Tea enn hos The Tea Rooms ved Crown Square på Edinburgh Castle i Scotland. Dette ble som ventet en gastronomisk og kulturell opplevelse av de sjeldne.»

Som vanlig snublet vi tilfeldigvis borti det som skulle bli ettermiddagens beste opplevelse. Et kort kvarters venting på ledig bord er overraskende bra på nyttårsaften – på Scotlands mest besøkte turistattraksjon.

Her spiser man av fineste type engelsk porselen, plassert med omhu av en svært så blid og hyggelig kelner.

Overraskende mye av våre skikker og tradisjoner er bygget på tilfeldigheter og merksnodigheter. Så også denne erkebritiske tradisjonen med afternoon tea.

Legenden forteller at Anna Russen, den 7. hertuginnen av Bedford, er opphavskvinnen til skikken med afternoon tea. Årsaken til denne «utvidede» tekoppen er enkel – hun var sulten og trengte mer å spise i påvente av en sen middag.

Man bør være sulten før man setter seg til bords med afternoon tea. Det er tre etasjer til hver.

Anna Russen (1783-1857) var Lady of the Bedchamber til dronning Victoria i perioden 1837-1841.

En gang hun satt i sitt omkledningsrom kom sulten sigende. Hun bad sine tjenere om å få servert et utvalg kjeks og kaker mens hun kledde seg om.

Dette ble raskt en daglig rutine for henne – siden hun daglig satt i omkledningsrommet. Damer brukte jo ganske mye tid i omkledningsrommet på den tiden, da det narurligvis skulle skiftes til nytt antrekk til hvert måltid og anledning.

Etter hvert begynte hun å invitere venninner og bekjente til denne daglige tekoppen – med nogo attått. (Historien sier ikke noe om de fortsatt satt i omkledningsrommet…)

Man starter alltid å spise nederst – og jobber seg så oppover etasjene.

Dronning Victoria fikk naturligvis høre om disse spesielle og særs populære sammenkomstene hennes Lady of the Bedchamber arrangerte hver ettermiddag.

Dronningen forelsket seg raskt i dette nymotens mellommåltidet. På slutten av 1840-tallet var disse daglige tea-partiene fast rutine på slottet…og har vært det i all tid seinere.

Dronning Elizabeth drikker i følge tidligere hoffsjef Darren McGrady, sin afternoon tea hver dag – uten unntak!

Andre etasje består bl.a. av skorpefrie sandwicher.

Å kombinere et besøk på Edinburgh Castle med en afternoon tea på The Tea Rooms, er en perfekt kombinasjon. Gjør gjerne som oss – ta deg god tid og opplev borgen først, før du avslutter besøket med en god og varm kopp te.

Måltiden nærmer seg slutten, og du har kommet til «toppen av kransekaka».

Å spise seg fra bunn til topps tar tid – og BØR ta tid. Dette måltidet er ment som et pusterom i en hektisk hverdag, kombinert med en god prat i godt selskap.

Man føler seg litt royal der man sitter og skuer utover dette fyrverkeriet av en «ettermiddagstekopp». FOTO: LAILA KRISTOFFERSEN

Afternoon tea MÅ spises sammen med noen. Opplevelsen blir ikke den samme alene.

Teutvalget er stort, men vi valgte også her erkebritiske Earl Grey.

Hvis magen eller hodet skulle ønske noe annet enn afternoon tea, er valgmulighetene mange på menyen.

Her kan du også se innholdet på vår afternoon tea-meny.